Cola-tric

Oh, dus hij rijdt op Coca-Cola?
‘Haha, nee op elektriciteit.’
Oh … – dat is niet superduidelijk. Dacht dat het een fles was,
maar het is dus een batterij … ’t Spoort niet echt met de huisstijl.

‘Ben ik mee eens. Maar het zal op termijn wel duidelijk maken

waar Coca-Cola met z’n wagenpark van zo’n 800 eenheden
mee bezig is.’
En dat is?
‘Duurzaamheid, minder uitstoot, bijdragen aan het milieu.’
En zo’n Aziaat op elektriek, rijdt dat een beetje?
‘Van 0 tot 100 in zes seconden …’
Zo hé … net een cola-tic.
‘Ja, we zijn goed bezig.’

4 gedachten over “Cola-tric

  1. Die flessen zijn volledig recyclebaar en het recyclen/hergebruiken van plastic is duurzaam. Probleem zit hem volgens mij bij degenen die dit plastic niet juist verwerken of gewoon weggooien waardoor het bv in de oceaan terecht komt. Beetje kort door de bocht om daar Coca Cola dan als schuldige aan te wijzen.

   Like

   1. Volledig recyclebaar bestaat niet, dat is een slogan. Er resteren altijd microplastics en die komen vroeg of laat in de voedselketen terecht.

    Iedereen moet goed begrijpen dat marketeers niet voor niets worden ingehuurd. Die zijn bezig met geld verdienen voor hun opdrachtgevers en dat doen zij via een overvloedig gebruik van predicaten als groen (of daarmee te associëren kleurstellingen), duurzaam, recyclebaar, bio en ‘light’.
    Hoe effectief de beïnvloeding de menselijke geest is om de burger aan te zetten tot meer consumentisme blijkt: twee van de genoemde predicaten gebruikt u zelf!

    Bij het “goed bezig” zijn door middel van het gebruik van elektrisch aangedreven voertuigen, in casu door Coca Cola, kan men eveneens grote vraagtekens plaatsen. De winning van kobalt, lithium en andere zeldzame metalen leidt namelijk tot ecologische verwoestingen in onder andere de Centraal Afrikaanse Republiek, Congo, Chili, Argentinië en Bolivia.

    Maatschappelijk verantwoord is het al helemaal niet, want aan de winning van kobalt komt bijvoorbeeld kinderarbeid te pas. En niet alleen dat, die kinderen (de volwassenen eveneens) werken onder erbarmelijke omstandigheden en zonder voldoende beschermende kleding in de mijnen – “te duur”, volgens de aandeelhouders. Een positieve correlatie met het krijgen kanker op latere leeftijd is aangetoond.
    Maatschappelijk verantwoord is het al evenmin om een andere reden: de ‘vloek van de overvloed’. Zo werd in 2019 in Bolivia een staatsgreep gepleegd door de VS, waarbij de democratisch gekozen president Evo Morales werd vervangen door een Amerikaans gezinde stroman. Zo gaat dat, indien je als land – Bolivia dus – ’s werelds grootse bewezen reserves aan lithium bezit en je als president de revenuen daarvan in de eerste plaats ten goede wilt laten komen aan je eigen bevolking.

    Evenmin, tot besluit, is Coca Cola “goed bezig” zodra het aankomt op de exploitatie van drinkwaterbronnen in Afrika. Voor concurrenten als Pepsi en Nestlé geldt hetzelfde: via allerlei ‘slimme’ constructies worden die bronnen namelijk geconfisqueerd van hen die de bronnen toebehoren, de daar al eeuwenlang wonende inheemse bevolking, veelal nomaden. Dit alles gebeurt met instemming van ronduit criminele instituties als het IMF, de WTO en de World Bank.

    Like

 1. 1. PET is volledig recyclebaar.
  2. Er is een mooi Engels gezegde: Assumption is the mother of all f*ckups.
  3. Welk beter alternatief is er?
  4. U redeneert omgekeerd net al in uw eerste betoog De elektrische auto is niet het probleem, maar de leiders van de landen waar de grondstoffen vandaan komen. Doe daar wat aan,
  5. Ik neem aan dat u water drinkt uit eigen bron en groente uit eigen tuin en uw huis nooit verlaat?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s