Kwesties bij de ‘melkfabriek’

Gisteren zijn er inzake de voormalige melkfabriek De Goede Verwachting aan de Eerste Molenweg/Kerkpad twee acties ondernomen.
Ten eerste is aan de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) melding gemaakt van de mogelijkheid dat de grond van het perceel – met name het gedeelte aan het Kerkpad – vervuild kan zijn door (chemische) activiteiten van toenmalig gebruiker DuCroq.
Ten tweede is aan de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord melding gemaakt van het feit dat er aan het Kerkpad woningen zijn verduurzaamd, zonder dat daarbij de geldende Natuurwet met betrekking tot de aanwezigheid van vleermuizen in acht is genomen. Omdat het mogelijk is dat vleermuizen uit de woningen hun toevlucht hebben genomen in de voormalige melkfabriek (waar al meerdere vleermuizen verblijven), is verzocht bestaande sloop- en bouwvergunningen op te schorten en conform de Natuurwet onderzoek te doen naar het vleermuizenbestand in genoemd perceel.

Wordt vervolgd.

DCIM100MEDIADJI_0179.JPG

7 gedachten over “Kwesties bij de ‘melkfabriek’

 1. Goede zaak, wel of niet vervuild, wel of niet sloop en bewoning, vervuilde grond moet in kaart worden gebracht. Mischien ook vervuild grondwater, hoop niet dat mensen dat water oppompen voor de tuin. Maar mischien valt het allemaal mee, dus afwachten maar op de uitslag. Laten we hopen dat het meevalt, midden in deze woonwijk.

  Like

 2. Hoe zeggen we dat, De beste stuurlui staan aan wal.
  Ik weet dat er al lang grondmonsters genomen zijn, controle op asbest en er al duizenden euro’s aan uitgegaan zijn voor de evt. vleermuizen kwestie.
  Ook al was dat nog niet voldoende en daarom is er weer veel geld besteed om de geadviseerde kasten nog eens op een hoogte van 4 meter te hangen.
  Ik denk dat de laatste eigenaar van dat pand ,Groothandel in verpakking materiaal voor de medische en farmaceutisch industrie, er langer gezeten heeft dan de melkfabriek.
  Uiteindelijk was De goede hoop ( ja van de ijsboer) er al voorheen.

  Like

 3. Het gaat niet om de groothandel in de verpakkings industrie, het gaat om de geur en smaakstoffenfabriek DuCroq, die er heeft gezetten van 1945 tot 1960, daarna kwam pas Alphag B.V die jij hier benoemd.
  Dat er is onderzocht is bekend bij de instanties maar onvoldoende wat betreft het terrein op de achterkant.
  Beter het zekere voor het onzekere en kijken wat er onder de betonplaten zit, die daar al jaren en jaren liggen.
  Zit er niets onder dat beton, helemaal prima en veilig, zit er wel iets dan verwijderen zodat het prima en veilig wordt.
  Als er op gebouwd gaat worden specifiek op die plek komt er zowiezo een bodem onderzoek dat is wettelijk verplicht.

  Like

 4. Er is niet voor niets wet-en regelgeving ,en als bedrijven integriteit niet in hun vaandel hebben staan zal er gehandhaafd worden . Redelijk aantal Blaricummers hebben moeite met wetgeving als het gaat om flora en fauna wetgeving . Wen er maar aan ,en het mag best wat kosten. Het heeft 2,5 jaar geduurd voordat de vleermuizen uit de vroegere melkfabriek in de aangebrachte voorzieningen genesteld waren . Als het zo is dat vleermuizen uit Kerkpadwoningen tijdig ontkomen zijn voordat de Alliantie hen levend begraven had is er redelijk kans dat zij genesteld zijn in de voormalige melkfabriek . Laten wij hopen dat de vleermuizen dat laatste gedaan hebben en zo hun vege lijf hebben kunnen redden . M.i. zou de Gemeente het project van de projectontwikkelaar moeten overnemen ,voorzieningen aanbrengen voor vleermuizen , waarschijnlijk ca. 2,5 jaar wachten , als grond vervuild is het gebouw slopen maar echter dan in dezelfde beeldbepalende architectuur en uitstraling zo eenzelfde pand weer bouwen ,en wooneenheden voor 1-en 2 persoons huishoudens inrichten . Reaktie van Maria Piel .

  Like

 5. Aggie de Leeuw schreef: “kijken wat er onder de betonplaten zit, die daar al jaren en jaren liggen’
  Welke betonplaten? Meer dan 40 jaren geleden is het terrein aan het Kerkpad geëgaliseerd en geasfalteerd om het lossen van vrachtwagens met een vorkheftruck mogelijk te maken.
  Een aantal jaren geleden zijn grondmonsters genomen t.b.v. de verkoop van het pand. Die boringen zijn zowel binnen gedaan door de betonnen vloeren als buiten door de asfaltlaag. Blijkens de verkoop waren er geen problemen.
  En hoe zit het met de vleermuizen? Waren die er wel bij de Kerkpadwoningen? En zo ja, waarom zouden die dan alleen naar de oude melkfabriek gaan? Ze kunnen ook een ander plekje in de omgeving zoeken.
  De vier speciale vleermuiskasten, die in 2017 zijn geplaatst, hangen er gelukkig nog steeds.

  Like

 6. In de natuurbeschermingswet staat dat je er van uit moet gaan dat in elke woning met een laag energielabel vleermuizen zijn in de spouwen . Het bewijs is onomkeerbaar . Alleen een erkende ecoloog mag op papier zetten NA ONDERZOEK of er vleermuizen zijn of waren ofdat er geen vleermuizen zijn . Vleermuizen houden van gebouwen om zich te nestelen Reaktie van Maria Piel .

  Like

 7. Gerard Grootveld, bewaar je kalmte, even afwachten maar, de provincie zoekt het uit aan hand van de documentatiemateriaal op de historie van het adres. Is het geen vervuilde grond prima dan kan het veilig worden bewoond. En anders opnieuw onderzoek niets aan de hand. Dat straks de mensen die de huizen kopen veilig kunnen gaan wonen daar gaat het om.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s