Het Politielint – door Politie Huizen

‘U kent het vast wel. Het is rood en wit gestreept. Er staat in koeienletters op: “POLITIE. NIET BETREDEN.” Daar zit volgens ons geen woord Spaans bij.

Maar gister hebben we ons tijdens de brand aan de Kerkstraat weer verbaasd over het aantal mensen dat op de basisschool kennelijk niet heeft leren lezen. Het lint werd opgetild alsof het de normaalste zaak van de wereld was. We nemen u graag even mee in een paar voorbeelden:

“Maar mijn fiets staat daar.”
“Weet u wel hoe ver het omlopen is?”
“Ik zag iemand anders ook doorlopen.”
“Ik loop jullie heus niet in de weg.”
“Ik vind het allemaal een beetje overdreven.”
“Alleen even een fotootje maken voor thuis en dan ben ik weer weg.”
“Maar ik heb tot voor kort zelf ook bij de brandweer gewerkt.”
“Ik heb haast en dacht: het kan wel even.”
“Wie heeft er last van als ik hier sta?”

En de allermooiste: “Lint? Welk lint? Ik heb geen lint gezien!” Wat dacht u van het lint dat wij u zojuist omhoog zagen tillen mevrouw?

Het Oude Raadhuisplein (en later ook de toegangswegen daarnaartoe) werd in eerste instantie afgesloten i.v.m. de rookontwikkeling op en nabij het plein. In tweede instantie om een werkruimte te creëeren voor hulpdiensten. Hulpdiensten die met man en macht probeerden het vuur de baas te worden of die hun stinkende best deden om het incident in goede banen te leiden. Dus wij eisen dan de benodigde ruimte op. Voor iedereen die er niets te zoeken heeft, is het dan verboden daar te komen. Ben je het daar niet mee eens, dan ga je naar huis, schrijf je een mooi betoog naar de Tweede Kamer waarin je schrijft dat die bevoegdheid ons ontnomen moet worden. Tot die tijd moet je ermee leren leven.

Met tientallen mensen hebben we een corrigerend gesprek moeten voeren. Een bekeuring had ook gekund, maar we hadden heel veel andere dingen te doen die veel belangrijker waren. Sterker nog: we hadden onze handen zo vol aan deze slecht lezende mensen, dat andere taken daardoor onnodig vertraging opliepen. Gelukkig bleek een corrigerend gesprek meestal voldoende om de lintlopers weer achter het lint te krijgen. Vaak onder luid protest, maar ons onbegrip daarover legden we maar even opzij. Het doel werd immers bereikt en we konden snel weer verder.

Behalve bij eentje. Die probeerde ons zelfs opzij te duwen toen we hem aanspraken. Nadat hij uiteindelijk teruggelopen was, zagen we hem een paar meter verderop opnieuw onder het lint gaan en alsnog doorlopen. Deze man heeft een boete gekregen omdat hij niet voldeed aan een ambtelijk bevel. De officier van justitie bepaalt de hoogte van de boete, die zal enkele honderden euro’s zijn.

Hangt ergens een politielint? Dan is dat niet voor niks. Niemand mag daar onderdoor lopen. Bent u van mening dat voor u een uitzondering gemaakt moet worden? Spreek dan een agent aan en vraag het. De politie bepaalt. U niet.’

///

Geef een reactie