Blijk van (w)aardigheid

Dorpsgenoot en makelaar Jacques Walch kreeg vanmiddag het NVM-makelaarsstafje, ter gelegenheid van zijn 25-jarige jubileum.

Ongeveer vier eeuwen geleden telde de “stapelplaats” Amsterdam circa 600 makelaars. De Amsterdamse makelaars hadden zich verenigd in een gilde. Dit makelaarsgilde hanteerde strenge normen en voor het beroepsgedrag en deelde forse boetes uit bij wangedrag. De leden moesten hun vakbekwaamheid kunnen aantonen door middel van een makelaarsstafje. Vanaf 1936 moest bij elke transactie dit stafje aan de twee partijen worden getoond. Het was een houten stafje met aan het ene uiteinde een zilveren dop met het Amsterdamse stadswapen. Aan het andere uiteinde zat een zilveren dop met het monogram MKRS (= MaKeLaaRS). Met de zilveren stempeldoppen bezegelde de erkende makelaar ieder contract.
Tegenwoordig is het makelaarsstafje nog een fraai teken van de waardigheid van het ambt. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) biedt het stafje aan de beëdigde leden aan, als zij van onbesproken gedrag zijn en hun zilveren jubileum vieren.

Een gedachte over “Blijk van (w)aardigheid

Plaats een reactie