Oog op Blaricum

10 september 2017

Zijn ze, gaan ze

Filed under: bijeenkomsten,cultuur,sport — Oog op Blaricum @ 10:22

3 Comments »

 1. Een bovenlaag Oud Geld en de rest nieuw geld en barbecue .Wie b.v. Thomas Mann was en wat hij geschreven heeft is niet hun interessevlak . Reaktie van Maria Piel .

  Comment by rubenpiel77@gmail.com — 10 september 2017 @ 16:16 | Beantwoorden

 2. Buddenbrook??

  Laatste levensjaren, dagboeken[bewerken]
  Manns laatste jaren stonden vanuit persoonlijk perspectief in het teken van een zekere strijd tussen zijn behoefte aan rust, versterkt door zijn geregelde depressieve buien, en zijn neiging om te willen behagen, zich uitend in het altijd toch weer toegeven aan de talloze verzoeken om voordrachten te geven of anderszins ergens te komen opdraven. “Ik kan het niet helpen, ik heb nu eenmaal iets van de virtuoos en de toneelspeler in mij”, zo schreef hij hierover in 1953 aan Katia.

  In juli 1955 verbleef Mann met zijn vrouw in Noordwijk aan Zee, deze keer louter voor zijn eigen ontspanning. Hij kreeg er pijn in zijn been en er werd trombose gediagnosticeerd. Hij keerde terug naar Zwitserland voor verdere behandeling, maar zijn toestand verslechterde. “Het lijkt alsof ik het Toverberg-tijdperk weer ben ingetreden”, schreef hij aan Theodor Adorno. Hij stierf op 12 augustus 1955 te Zürich aan de gevolgen van arteriosclerose. Thomas Mann werd begraven in Kilchberg.

  Twintig jaar na Manns dood, in 1975, verschenen zijn dagboeken (periodes 1918-1921 en 1933-1955). Zij geven niet alleen veel informatie die van belang is voor een begrip van zijn werk, maar ook een diepgaand beeld van de mens achter de schrijver. Mann blijkt een dikwijls gekweld persoon, voortdurend onderhevig aan irritaties en complexen. Aan de ene kant zien we hem gestaag aan zijn oeuvre bouwen, aan de andere kant vervalt hij vaak in gepieker over klein dagelijks ongemak. Ook worstelt hij met zijn (homo-)erotische belangstelling, die naar buiten verborgen moest blijven, maar van binnen bleef branden. Met betrekking tot de ontbrekende dagboeken (1922-1932) wordt wel gesuggereerd dat hij deze vernietigd zou hebben vanwege de al te homoseksuele inhoud.[14]

  Comment by Kamerbeek — 10 september 2017 @ 17:49 | Beantwoorden

 3. Uh ja, met dank aan oa deze “bovenlaag Oud Geld en de rest nieuw geld en barbecue” wel meer dan €20.000 opgehaald voor de Linda.foundation en de Benjamin Foundation. Fijn dat we zo onbevoordeeld zijn en als ik me niet vergis beschikte Thomas Mann ook over geërfd vermogen (oude geld?).

  Comment by Niels van de Westelaken — 11 september 2017 @ 22:58 | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Powered by WordPress.com.

%d bloggers liken dit: