Regentakje zegt: nog meer

Als het mooi weer wordt buigt het takje omhoog, als het slecht weer wordt hangt het naar beneden. Het takje is vaak afkomstig van de Noord-Amerikaanse zilverden (Abies balsamea). In Rusland gebruikt men een wilgentak en er zijn ook meldingen van berkentakken uit Amerika, die goed voldoen. De tak wordt geschild en gedroogd en daarna opgehangen aan een muur of een boom.
De verbazingwekkende reacties van de tak zijn natuurlijk ook aan wetenschappelijke tests onderworpen. Na enkele weken nauwkeurig meten en waarnemen, bleek de tak alleen gevoelig voor verandering van de relatieve luchtvochtigheid. Het is dus geen natuurlijke barometer, zoals in sommige artikelen wel beschreven staat. Het takje is een hygrometer. Het KNMI en commercieel-hysterische weermannen/-vrouwen beweren dat zij weersverwachtingen geven die betrouwbaarder zijn …

Geef een reactie