Kortste dag – en wat weetjes

Vandaag is het de kortste dag, dus ook de langste nacht. Die duurt 16 uur, 16 minuten en 48,6 seconden.Welterusten.
Vaak wordt gedacht: ‘Ha, kortste dag: vanaf morgen gaat de zon dus eerder op en gaat ze later onder.’
Niet dus.
De dag waarop de zon het vroegste ondergaat, was 13 december …, en de dag waarop de zon het laatste opkomt, is 30 december.
langste nacht

Uitleg:
Dit komt omdat de baan van de aarde om de zon niet perfect rond is, maar ellipsvormig. De aarde beweegt sneller wanneer deze dichter in de buurt van de zon is, tijdens onze winter. Door deze winterse versnelling in de baan om de zon, moet de aarde elke dag een stukje verder om zijn as draaien om de zon weer op dezelfde locatie boven zich te krijgen. Hierdoor komt de zon rond 21 december (winterwende) elke dag iets minder dan een halve minuut later op en gaat iets meer dan een halve minuut later onder. Gevolg is dat de laatste zonsopgang negen dagen later valt, namelijk op 30 december. Andersom valt de vroegste zonsondergang hierdoor juist eerder dan de winterwende, dit jaar op 13 december.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s