Bijna

Vanavond hield dr. Edith Plantier in het Kerkcafé van en in de Dorpskerk een lezing over BDE – bijna-doodervaringen. Ze nam de circa 50 belangstellenden mee langs ondermeer Ignatius van Loyola (oprichter van de Jezuïetenorde en door Rubens vereeuwigd met het schilderij Wonderen van de Heilige Ignatius van Loyola (1618), waarop afgebeeld het uitdrijven van een demon bij een baby). Plantier ziet Ignatius als een voorbeeld van iemand wiens leven na een BDE sterk is veranderd; zo zelfs dat zijn BDE van invloed is geweest op de wereldgeschiedenis. Tot die categorie behoort ook Justo Gallego Martínez, de man die nabij Madrid in zijn eentje een kathedraal bouwde. Hij was een boer en stierenvechter. In 1953 werd hij lid van een trappistenabdij, maar acht jaar later moest hij vertrekken toen bij hem tuberculose werd vastgesteld en zijn gezondheid verslechterde onder het monastieke regime. Hij had beloofd dat als hij herstelde van de tuberculose, hij een heiligdom zou bouwen ter ere van de Nuestra Señora del Pilar (Vrouwe van de Pilaar), tot wie hij had gebeden.
Ook stond spreekster stil bij Pim van Lommel (1943, cardioloog). Hij formuleerde een BDE als ‘een getuigenis van iemand die klinisch dood is geweest of denkt dat te zijn geweest.’ Van Lommel heeft erkend wetenschappelijk onderzoek naar BDE verricht en er veel over gepubliceerd.bijnadood1 - 1

bijnadood3 - 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s