RTG over AH volle bak

Om 20:00 uur begint de RTG (Rondetafelgesprek) over AH. Er zijn 16 insprekers.
Schermafbeelding 2023-03-21 om 12.50.45

Onderstaand staat wat Oog ervan vindt – en velen van u.

‘Vanavond at ik gehakt. Gekocht bij AH. Alvorens er twee ballen van te maken en die te braden, heb ik het gehakt gecontroleerd op deeltjes SKB. Die heb ik niet aangetroffen. Dus niet alles wat in de krant staat is waar …

Wat wel waar is, is het antwoord op een zeer recente vraag aan Rien Ton. Naar aanleiding van een interview in de krant van 13 januari 2011 (zie onder), vroeg Oog hem drie weken geleden wat hij toen in 2011 precies bedoelde met de opgeschreven uitspraak over zijn grote wens: ‘Ergens in Blaricum een grote AH-supermarkt bouwen in boerderijstijl. Met uiteraard voldoende parkeerplaatsen.’ 

Zijn antwoord was, met een wijds armgebaar en op persoonlijke titel: ‘Nou daar natuurlijk, tegenover Bellevue.’

Vijf of zes jaar later kwam dat idee weer ter tafel, in een gesprek met ondermeer Marieke Ton. In het enthousiasme van dat gesprek werd er zelfs ter plekke een naam bedacht: de Heinhoeve. Dus ja, tegenover Bellevue, op een parkeergarage, in boerderijstijl. Los van allerlei andere wezenlijke voordelen natuurlijk een veel mooiere entree van het Dorp dan 120 in de zon blikkerende autodaken.

Dat idee is de afgelopen twee jaar vele, vele malen ter sprake gekomen in al die keren dat Oog op straat is aangesproken met de vraag: ‘En wat vindt Oog nou van het AH-bouwplan?’ Steeds heeft Oog zich onthouden van een voor of een tegen, steeds echter is geantwoord dat het Dorp, door het blijven van AH op de huidige locatie en niet te verhuizen naar tegenover Bellevue, een enorme belangrijke kans zou gaan missen. Denk aan het werkelijk en al in 2010 voorgenomen autoluw maken van het centrum, denk aan de toename van de leefbaarheid, denk aan de actuele mening van alle andere winkeliers die AH juist wat meer op afstand willen, denk aan toenemende kleinschaligheid die doorgaans een essentieel onderdeel is van een echt centrum, denk aan extra ruimte voor de realisering van woningen voor starters en bijvoorbeeld brandweermensen. Dat de grootste winkel in het centrum zich geschikt wil maken om de toekomst aan te kunnen is mooi; het zou even mooi zo niet nog heel veel mooier zijn als dat voor het hele centrum gaat gelden. 

Vele, vele keren was in die straatgesprekjes dan ook de reactie: ‘Ja, tegenover Bellevue is natuurlijk het meest logische. Ja, overdag de parkeergarage voor de AH-klanten en de dagjesmensen, en ja ’s avond voor de horeca en het Theater. Ja, het centrum van het Dorp zal er enorm op vooruitgaan. Ja, en AH krijgt alsnog z’n supermarkt van 1500 m2, dus zal de wens van de familie Ton ook worden vervuld.’ 

De logica uit 2011 ten aanzien van de beste locatie voor AH bestaat nog steeds. Is wellicht zelfs alleen maar gegroeid.

Vreemd genoeg echter lijkt er onder het niet naar de locatie tegenover Bellevue gaan, niet of nauwelijks onderzoek te liggen. De vage tegen-argumenten van weleer zijn allang achterhaald of verdampt, terwijl tal van nieuwe ontwikkelingen en opvattingen nooit zijn gekoppeld aan genoemde locatie als mogelijkheid.

De Oog-vraag aan de raad is om in de komende raadsvergadering raadsbreed een amendement aan te nemen waarin wordt besloten tot een time-out van maximaal zes maanden. In die periode kan langs diverse lijnen worden onderzocht of de locatie tegenover Bellevue wel of niet geschikt is voor een AH-supermarkt, of mogelijk zelfs een betere locatie is. Dat antwoord dient dan in oktober van dit jaar klaar zijn en dat zal heel veel goedwillende en logisch nadenkende inwoners de gewenste duidelijkheid en rust geven.’

///

Dit is een fotoblog – en soms even niet.

• Rien Ton in 2011:

archief ton

Een gedachte over “RTG over AH volle bak

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s