Prominent monument

De rosmolen heeft een prominente plaats behouden in de ver’jong‘de maar nog steeds monumentale boerderij in het Dorp. Eerdere foto’s hier.


Wat is een rosmolen? Lees hier. De restauratie van de gehele boerderij is uitgevoerd door sponsor Verwoerd.

7 gedachten over “Prominent monument

 1. Dat ziet er prachtig uit. Wat fantastisch dat hier met zoveel zorg aan gewerkt is, wat mooi dat we dat via Oog ook allemaal kunnen beleven. Ongelooflijk leuk. Hopelijk komt de toekomstige koningin daar ook weer een keertje op bezoek zoals Koningin Juliana en Koningin Beatrix eerder deden. Veel hulde voor de nieuwe bewoners/verbouwers van de boerderij.

 2. Dit is inderdaad een uniek pronkstuk voor Blaricum en ’t Gooi; een Koninklijk bezoek méér dan waardig.

  Alleen vraag ik me af waarom we ons zouden moeten verheugen op het bezoek van een toekomstige Koningin Maxima, wanneer er op redelijk korte termijn tegelijkertijd toch ook echt voor de verandering eens een Koning Willem IV zit aan te komen… Wèl zo leuk misschien om hèm eens te mogen verwelkomen in Blaricum. Dan kan hij en passant misschien van de gelegenheid gebruik maken om als erkend expert in de waterhuishouding en het waterbeheer, die nieuwe sluis naast de Bijvanck feestelijk in werking te komen stellen, wanneer dit complete project tenminste in de loop van het jaar nog tot afronding mag komen. (Ik gooi maar even een balletje op…)

  Heeft die sluis eigenlijk al een naam? De naam ‘Erfgooierssluis’ zou niet misstaan vind ik. Met name omdat het dit jaar precies 100 jaar geleden is dat de ‘Erfgooierswet van 1912’ van kracht werd. (Ik blijf balletjes opgooien…)

  Een tweede reden is gelegen in het feit dat de naam ‘Erfgooiersplein’ in Hilversum tot mijn voortdurende frustratie ooit werd omgezet naar de naam van een landelijk politicus die heel wat minder voor ’t Gooi heeft mogen betekenen dan de Erfgooiers zelf voortdurend hebben gedaan gedurende meer dan 1000 jaar! Erger nog: Joop den Uijl was een actief politicus ten tijde van de opheffing van de Erfgooiersvereniging in 1971… Iets te veel eer dus voor die man om uitgerekend de naam ‘Erfgooiersplein’ om te gaan dopen in het ‘Dr. J.M. den Uylplein’ (Inderdaad voorzien van de afwijkende spellingsvorm).

  Ik ben onbescheiden van mening dat het hoog tijd wordt om die Erfgooiersnaam weer eens in ere te herstellen ter gelegenheid van de ingebruikname van een nieuw Goois prestige-object -in dit geval op de voormalige Meent- op een locatie die niet alleen voor de Blaricumse boeren eeuwenlang van levensbelang was, maar die voor alle scharende Gooise boerenfamilies een belangrijke rol heeft gespeeld gedurende de Gooise geschiedenis.

  PS: Wanneer het dan toch per sé opnieuw een Koningin zou moeten zijn waar we weer naar moeten uitkijken, te weten de toekomstige troonopvolgster van de huidige Prins Willem-Alexander -nu nog Prinses Catharina-Amalia-, dan vrees ik dat velen onder ons dat moment helaas niet meer zullen mogen meemaken -zo pakweg rond het jaar 2047- met alle respect voor ieders leeftijd…

  Met vriendelijke groet,

  1. wat een prachtige en creatieve reactie. dat zeker in een week waarin bestuurders-burgemeesters van het gooi…..zich plotseling weer uitlaten over het gooi als bestuurlijke “eenheid”hetzij nu hetzij in 2025 als stip aan de horzon. ook in een week waarin Hart voor Blaricum op 28 januari een lezing en discussie heeft georganiseerd over de eigenheid van Blaricum. Tijdens die discussiemiddag zal Anton Kosde Erfgooiersgeschiedenis nog eens luid en duidelijk in beeld brengen, met name ook de plaats van Blaricum daarin. er was altijd eenheid en verscheidenheid. altijd bestuurders van buitenaf die probeerden de interne manier van communiceren in het gooi te overrulen……graven van holland en het sticht die wilden besturen en inwoners-erfgooiers die hun gang wilden gaan op eigen wijze…….

 3. Het ontgaat mij wat Joop den Uijl(als achtieve politicus)te maken heeft gehad met het opheffen van de erfgooiersvereniging. Dat was toch ten gevolgen van een strijd tussen niet-scharenden en scharenden? Mijn inschrijving vd vereniging heb ik nog zoals ook de “bonnen” waarmee je HFL 10,00 kon ontvangen als je op de jaarlijkse vergadering kwam op de draverbaan in Hilversum. Gouwe ouwe tijd. 😉

 4. Beste Rob,

  Het tere punt was en is: wat heeft Joop den Uijl ooit ondernomen in zijn rol als invloedrijk politicus gedurende de vroege jaren ’70, om de Erfgooiersvereniging wèl in stand te houden? Hoogstwaarschijnlijk helemaal niets en vermoedelijk was hij er ook niet toe in staat geweest. Blijft de vraag: waar heeft hij dan de eer aan te danken gehad om uitgerekend het Erfgooiersplein in Hilversum omgedoopt te krijgen naar het Dr. J.M. den Uylplein? Ik verwijt het de beste man in kwestie verder helemaal niet; hij heeft er hoogstwaarschijnlijk nooit persoonlijk om gevraagd en die naamswijziging kwam wellicht zelfs tot stand na zijn overlijden als een postuum eerbetoon. Ook daar is op zichzelf helemaal niets mis mee, wanneer men zou hebben gekozen voor een nieuw beschikbare straat, plein, park, laan, hofje, plantsoen en ga zo maar door.

  Bijvoorbeeld de naam ‘Slachthuisplein’ in Hilversum is ooit veranderd qua naam vanwege de negatieve associaties die vele Hilversummers daarmee gedurende vele jaren hadden opgebouwd; thans het Jac. P. Thijsseplein geheten. Dat was dus wellicht een ietwat geschiktere kandidaat geweest voor het gewenste eerbetoon aan deze politicus. Het was naar mijn gevoel dus de gemeente Hilversum zelf die ooit de plank finaal heeft misgeslagen door toentertijd een onnodige naamsverandering ten koste van het Erfgooiersplein officieel door te voeren.

  Ik begrijp tot op de dag van vandaag nog steeds niet waarom de naam ‘Erfgooiersplein’ daarvoor moest worden opgeofferd. Door de band genomen worden straatnamen in den lande pas aangepast wanneer de persoon in kwestie -waarnaar de bewuste straat is vernoemd- met terugwerkende kracht een twijfelachtig verleden blijkt te hebben, zoals recentelijk nog bleek in de Bijvanck, waar de aanvankelijke ‘Pyke Kochlaan’ moest worden omgedoopt in de ‘Herman Kruyderlaan’.

  Vandaar mijn spontane voorstel om de Erfgooiersnaam weer eens op een markante plek in ’t Gooi op de kaart terug te plaatsen. Hopelijk zal de naam Erfgooierssluis dan in de toekomst op haar beurt weer niet worden omgedoopt naar bijvoorbeeld de ‘Prof. Mr. Dr. J.P. Balkenendesluis’, om maar een voorbeeld te noemen…

  Met vriendelijke groet,

 5. Beste Peter,
  Eigenlijk mag ik niet meer “posten” vandaag omdat er een limiet staat van 1 reactie/dag. Ik gok er op dat oog het toelaat omdat jij in Canada woont.;) Ik vermoed dat jij ook een erfgooier bent want ik lees dat uit jouw commentaren. Maar dat is verleden tijd. Naamsveranderingen is iets wat een gemeente doet en niet de persoon waarnaar iets vernoemd wordt. De rol van JdU was helemaal niets tav het opheffen vd vereniging van erfgooiers. Daar had hij dus ook helemaal niets mee van doen. Er waren “hoekse en kabeljouwse twisten” en “scharenden en niet-scharende twisten” in het Gooi. Los van dit alles: Ik zag de foto’s vandaag en vind die erg mooi. Ik ben een fan van molens vooral vanwege de techniek van aandrijvingen.
  Alle geluk in Canada en met vriendelijke groet,
  Rob Slokker

  Oog: dank u voor de berichten – verdere communicatie gaarne via de eigen e-mails

Geef een reactie