Ben en Jan zijn ontevreden …

… over het feit dat de gemeente qua bermenmaaien er een puntje aan zuigt. Jan Post (r) van het Fransepad: ‘De berm hier loopt schuin af, dus met m’n eigen maaiertje lukt het niet.’ En Ben Kroeze die op de hoek van de Windvang woont: ‘Vroeger deed Groenestein het in opdracht van de gemeente, prima. Maar nu schijnt er een BEL-beleid te zijn van drie keer per jaar [door een ander bedrijf] en da’s echt veel te weinig. Ze zijn dit jaar nog geen één keer geweest.’ Ook van andere bewoners (z0wel uit Dorp als Bijvanck) heeft Oog de laatste tijd klachten ontvangen over de grashoogte van de bermen en onverzorgde aanblik.

13 gedachten over “Ben en Jan zijn ontevreden …

 1. Ik ben erg blij met die ‘woeste” bermen. Kijk eens goed en geniet van al die mooi bloeiende grassen en het fluitekruid dat nu eindelijk eens kon blijven staan totdat het uitgebloeid was. Heerlijk, eens niet zo aangeharkt!

  Ingrid

 2. Niet eens met Mevrouw Wiegers. Het ziet er niet uit: onverzorgd en vol met troep. Het idee om de bewoners het zelf te laten doen en met daartegenover een vergoeding, klinkt heel aanlokkelijk. Ik zou het dan wel willen overnemen.

 3. Misschien vloeken in de kerk maar inderdaad mooi een wilde berm! Misschien nog mooier met bijenmengsel erin gezaaid. Het plastic laat je prikken door foutparkeerders.

 4. Misschien dat Ingrid en Sylvester hun eigen tuin beschikbaar kunnen stellen voor de fluitekruit en bijenmengsel?? Kunnen zij er volop van genieten en als de gemeente dan de bermen maait zijn Ben&Jan ook gelukkig. -:)

  1. Nou Rob kom eens kijken op de Bergweg nr 50. En ja daar staat het fluitekruid te wuiven naar je in mijn voortuin. Het bijenmengsel is nog niet zo groot dus dat zie je nog niet.Wel mooie Digitalis waar de hommels weer zo dol op zijn. En de grassen die doen het ook goed tussen mijn grind.

   1. Ingrid,
    Hier kan ik niet tegenop. Prima dat jij dit zo doet. Maar volgens mij mogen de bermen best wel gemaaid mogen worden.

 5. Ook ik geniet van die mooie bloeiende grassen … wuivend in de wind. Hier en daar een sprankel kleur van klaproos, kamille of zelfs korenbloem.

 6. Als dit het bermbeleid van de gemeente moet worden dan zie ik toch liever de netjes onderhouden bermen van voorheen waar veel blaricummers druk mee zijn geweest. Liever een struikje in de berm en netjes gemaaid dan al het hoge gras van nu!!!

 7. Maaien in de BEL-gemeenten is geen BEL-beleid. Het aantal keren dat wordt gemaaid wordt bepaald en betaald door de gemeente, in dit geval Blaricum. De gemeente heeft blijkbaar besloten om minder geld aan het maaien uit te geven.

 8. Ik meen hier ooit op deze site gelezen te hebben dat de gemeente een natuurlijke bermen beleid heeft. Wat is er meer natuurlijk dan bloeiende grassen met wilde bloemen ertussen?

 9. Hoog gras is een uitnodiging aan de populatie teken om eens lekker te groeien. Zoals u weet kunnen deze beestjes de ziekte van Lynme overbrengen.
  Bovendien nodigt wildgroei van bermen ook uit tot verdere verspreiding van rassen die niet goed voor uw gezondheid en die van dieren, maar vooral ook niet goed voor de gezondheid van uw (klein-) kinderen kunnen zijn.
  Enkele giftige planten: Papaver/klaproos, Ridderspoor, Vingerhoedskruid, Bereklauw, Monnikskap, Lelietje van dalen, Jacobskruid.
  Uw datura, Gouden- en blauwe regen zijn ook giftig!

  Bermen worden, of moeten we zeggen werden dus (zeker in een boerendorp als blarcium ooit was) niet alleen kort gemaaid alleen voor het gezicht! Er zijn volgens mij voldoende giftige redenen om bermen vaker en korter te maaien.

  Tip: op internet vind u nog veel meer planten waarvan u de giftigheid niet kent dan wel onderschat. Zoekt u vooral even voor de gezondheid van kind en dier!

  1. een aantal van genoemde planten groeien niet zozeer in bermen maar veel meer in bos / vochtige graslanden. De droge bermen in B’cum zullen zeker de prachtige klaproos dragen maar lang niet alle de door uw genoemde planten. Wel ben ik nu benieuwd hoe de bermen/wegen rond 1912 dan werden onderhouden. Veel grazen door passerend vee/ schapen schat ik. Giftige planten werden er misschien wel tussen uit getrokken met de hand? De berm maaien of kort houden zoals nu in de mode is, in 1912 toch niet?

 10. Mooie plek voor een paar koeitjes, meneer Post, gemeentelijk gras genoeg! Nieuwe methode van gezamenlijke schaargronden?

Geef een reactie