Traditie! Analyse verkiezingsposters (2)

Traditiegetrouw – en door velen reik- en soms kokhalzend naar uitgezien – onderstaand de analyse van de verkiezingsposters.
Vandaag CDA, DBP en HvB; morgen gezond weer op.
Pak valium, telefoonnummer partijadvocaat en opnieuw schone luiers – daar gaan we!
Uw grootouders hebben mogelijk een keer een schoolreisje naar Engeland gemaakt en daar in een klein achterafdorpje een voorstelling bijgewoond van een koddig kluchtig toneelstuk dat zich afspeelde in het midden van de 19e eeuw. Daar doet deze poster heftig aan denken. Intrigerend is aan wie of wat het CDA het dorp wil doorgeven … houdt het CDA ermee op? Intrigerend is ook de kwaliteit van bruggenbouwers: tussen Crailo en de Meent? Tussen Bierweg en Buizerd? Spannend. Of komt het woord (net zoals samenleving en gemeenschapszin) uit het reservoir van best wel moeilijke woordspelletjes waar de partij zich graag met een kopje thee of een glaasje port mee bezighoudt?
•••

Het gebruiken (misbruiken) van het gemeentelogo is natuurlijk sowieso fout. De partijhiërarchie is goed is beeld gebracht, maar kan evenzeer sterk afstotend werken. Als men goed kijkt ziet men onzekerheid smeulen. Logisch, want DBP heeft de afgelopen vier jaar op slechts twee en een halve raadszetel gezeten – en hoe nu van daaraf het kunstgrasrapport en andere onwelriekende dossiers vol bestuurskrachteloosheid tussen nu en 21 maart zijn goed te praten …
•••

Op afstand een verdwaald maar fris tuincentrum-foldertje, dat wel. Met een volstrekt nietszeggende slogan, geserveerd op een bedje van brandnetels en hopelijk stromend water. Wat de bedoeling is van het half afgebladderde verkeerslicht naast de lijsttrekker is onduidelijk. Wil de partij het liefste stoppen – en zo invulling geven aan de eigen slogan? De vier cirkeltjes voor de partijnaam doen ook aan knopjes denken – die men op uit kan zetten. Weinig inspirerend geheel dat niet zo jofel aanvoelt.

Geef een reactie