Ha, verse herindelingen!

De Eerste Kamer heeft met 12 besluiten de herindeling van 37 gemeenten goedgekeurd. Er zijn geen herindelingsverzoeken afgewezen. De meeste herindelingen zullen ingaan per 1 januari 2019. Het totaal aantal gemeenten zal daardoor met 25 dalen tot 355. In 2007 waren dat er nog 443, in 1991 647.

In Limburg gaan Nuth, Onderbanken en Schinnen op in de nieuwe gemeente Beekdaelen. In Noord-Brabant wordt de gemeente Altena gevormd door Aalburg, Werkendam en Woudrichem.

West Betuwe ontstaat uit de samenvoeging van de Gelderse gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal. In de provincie Utrecht wordt per genoemde datum Vijfheerenland gevormd door samenvoeging van Vianen met de twee Zuid-Hollandse gemeenten Zederik en Leerdam. [Interessant, Eemnes c.q. BEL …!]

In Noord-Holland gaan Haarlemmermeer, Haarlemmerliede en Spaarnwoude samen verder als de gemeente Haarlemmermeer. In Friesland zal Noardeast-Fryslân bestaan uit Dongeradeel, Ferwerderadiel, Kollumerland en Nieuwkruisland.

De nieuwe Zuid-Hollandse gemeente Hoeksche Waard wordt gevormd door Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen, terwijl Molenwaard en Giessenlanden samengaan in Molenlanden. In Groningen ontstaan Het Hogeland uit Bedum, De Marne, Eemsmond en Winsum en Westerkwartier uit Grootegast, Leek, Marum, Zuidhorn en de dorpen Ezinge, Feerwerd en Garnwerd.

Naar verwachting zal het aantal gemeenten in 2021 verder zijn gedaald en nog 322 bedragen. Het leidt (oeps … Het lijdt … – met dank aan Daan Vos) geen twijfel dat van een volgende herindelingsronde in de Senaat ook Blaricum, Laren en andere gemeenten in Gooi en Vechtstreek deel zullen uitmaken.

///

Een gedachte over “Ha, verse herindelingen!

Geef een reactie