Weg erbij

Tussen Algemene Begraafplaats/Woensberg/Bijenschans en toegang tot den engen aan de Bergweg tegenover de Mosselweg. Voorheen Calis Kampen. Het waarom van de naamswijziging weet Frans Ruijter:
‘Het college van B & W heeft in augustus 2018 op een voorstel van de straatnamencommissie deze weg weer zijn eeuwenoude naam terug te geven. In oude documenten die in het bezit zijn van Kees Bakker werd deze weg al Steeglandseweg genoemd. Het betekent niet meer en niet minder dan ‘het stijgende land richting de Woensberg’. Vooral nu de weg bijna uitkomt bij de bijenschans Steegland, is dat een prettige bijkomstigheid. Zodoende is de Caliskampweg omgedoopt in Steeglandseweg. De Calis Kampen lagen en liggen daar ook helemaal niet, deze liggen links van het fietspad dat loopt van de Verlengde Bergweg naar de Randweg-Midden. Ze worden door de Blaricummers nog steeds ‘Op Caliskamp’ genoemd.’

2 gedachten over “Weg erbij

  1. Het college van B & W heeft in augustus 2018 op een voorstel van de straatnamencommissie deze weg weer zijn eeuwen oude naam terug te geven. In oude documenten die in het bezit zijn van Kees Bakker werd deze weg al Steeglandseweweg genoemd. Het betekent niet meer en niet minder als het stijgende land richting de Woensberg. Vooral nu de weg bijna uitkomt bij de bijenschans Steegland, is dat een prettige bijkomstigheid. Zodoende is de Caliskampweg omgedoopt in Steeglandseweg. De Calis kampen lagen en liggen daar ook helemaal niet, deze liggen links van het fietspad wat loopt van de Velengde Bergweg naar de Randweg-Midden. Dit wordt door de Blaricummers nog steeds ‘Op Caliskamp’ genoemd.

    Like

  2. Als toponiem kwam de benaming de ‘Calis kamp of Kalis kamp wel degelijk voor op die plek. Frans de Gooijer heeft zich er mee bezig gehouden in 1998. Afgelopen 10 jaar ben ik zelf bezig met onderzoek
    In de verpondingskohieren (belastingaanslag boerderijen en land)komen de toponiemen/ akkerbezit van de huizenbezitters ook voor. Zo ook de Kalis kamp (enkelvoud). En ja zo zijn er ook nog de Calis Kampen maar dan weiland zoals Frans Ruijter beschrijft.

    Eigenlijk jammer dat de straatnamencommissie de verandering heeft doorgevoerd. Want de oude naam de ‘Caliskampweg’ deed recht aan de topografische benaming zoals die in de 18e en de 19e eeuw gebruikelijk was voor deze plek. Ik ben de benaming de Steeghlandseweg ook niet tegen gekomen. Wel het toponiem Steeghland. Zoals ook ‘in de Nolen’ in het Bloemlandt of achter in het Bloemlandt. Het woord weg werd niet gebezigd voor de karresporen in de engen. Althans niet in de verpondingskohieren van 1733-1835 of notarisakten uit die tijd.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s