Bouw-onrust

Niet alleen aan het Paalhofje (Verbindingsweg/Middenweg), maar ook op Meentweg/Polweg en de Ludenweg wil de Alliantie vervangend gaan nieuwbouwen (groter, hoger, meer). De algehele mening lijkt te zijn: ‘doe dat maar niet, renoveren is beter’. Dorpskarakter-Blaricum vertelt u er het fijne (…) van – HIER.
paalhofjebinnendoor - 1

Reactie uit het Dorp:
‘Voor zover ik ben geïnformeerd krijg ik het idee dat de meeste seniorenwoningen worden omgebouwd tot eengezinswoningen en woningen waar alle voorzieningen gelijkvloers zijn verdwenen.

Volgens mij zitten we niet te wachten op nog meer auto’s in de kleine straatjes van het oude dorp waar dan ook de meeste groene voortuintjes worden vervangen door grijze tegels.

Het zou fijn zijn als we met een grote groep bewoners het “right to challenge” gaan hanteren.’

5 gedachten over “Bouw-onrust

 1. De foto hierboven toont een steegje zo KENMERKEND voor dit ALLERLAATSTE STEGGETJESSTELSEL wat in Blaricum overal te vinden was rondom een groepje boerderijen . De allerlaatste steegjes in originele staat en deze steegjes met bijbehorende monumentale boerderijtjes behoren het uitgangspunt te zijn van renovatie v.d. 5 woningen . Deze plek IS GEEN UITBREIDINGSGEBIED . De plek St.Josephweg/Polweg dient m.i. hersteld te worden met de prachtige huisjes die er eens stonden Zoals de laatste 2 woningen aan de Meentweg die overeind zijn gebleven . Op dezelfde plek als weleer met het verbindende weggetje met weer dezelfde ligging ,de achtertuinen aan elkaar en ieder zijn eigen tuintje . Reaktie van Maria Piel .

  Like

 2. Ik ben ook groot voorstander voor behoud van karakteristiek Blaricum. Echter om Blaricum dorp niet in een museum dorp te veranderen zal er ook iets gedaan moeten worden voor starters die in Blaricum dorp kunnen wonen. Deze groep is zwaar onder vertegenwoordigd en heeft minimale mogelijkheden om zich in Blaricum dorp te vestigen. Tussen originele plan en dit plan zit volgens mij al een hele mooie verbetering. In iedere verandering zal niet voor iedereen altijd 100 % zijn zin te halen zijn. Dus tussen het plan van 12 en de bestaande 5 zit volgens mij ook een mooie middenweg. En of dat er met voldoende groen 7,8 of negen moeten zijn ?
  Het heet niet voor niets de middenweg!

  Like

 3. Hierbij horen ook de drie seniorenwoningen aan de Oude Renbaan en Hazeleger. Bewoners eerstgenoemde plaats zijn al vertrokken. Drie 80+sers Hazeleger zijn er nog.

  Like

 4. De basis van het probleem zit hem in de verkoop van sociale woningen door de Alliantie, voor commerciële prijzen. Om het sociale woningbestand op peil te houden, moeten er dan elders in het dorp woningen worden terug gebouwd. Waar geen plek voor is zonder te verstenen en te ontgroenen. Woningen die dan over een jaar of twaalf opnieuw voor commerciële prijzen van de hand gaan. En er opnieuw ergens in Blaricum-dorp nieuwe sociale woningen moeten verrijzen. De bouwkosten van deze woningen zijn in Blaricum-dorp even hoog als die in omliggende gebieden. Maar de opbrengsten liggen in Blaricum-dorp veel hoger dan in aangrenzende delen en gemeenten. Waar zou u willen bouwen als u de keuze had?

  In de Blaricummermeent en ook in de Bouwvenen zijn veel paadjes aangelegd. Omdat dit, zoals Maria Piël terecht opmerkt, zo karakteristiek is voor Blaricum. Maar wat doen we met de originele paadjes? Het paalhofje wordt omgeven door uiterst groene en karakteristieke paadjes. Hieraan komt onherroepelijk een einde. Er komen minimaal 1,6 x 8 = 13 parkeerplaatsen. Hoe ga je deze bereiken? Er komen schuttingen met toegangspoorten. Er komen hoogstwaarschijnlijk kubussen voor bergingen. Zie de onlangs gerealiseerde woningbouw op het terrein van de voormalige brandweerkazerne aan de Verbindingsweg.

  Het paalhofje grenst direct aan maar liefst vier Rijks- en Gemeentelijke monumenten, en ook drie Paalhof-woningen zelf hebben de aanduiding karakteristiek, vermoedelijk gemeentelijk monument.
  Op de plek van het Paalhofje stond ooit een authentieke boerderij.

  De coalitie heeft in het coalitie-akkoord aangegeven tegen verstening en ontgroening te zijn. Ik hoop van ganser harte dat dit akkoord wordt uitgevoerd!

  Oog: en voor wie wordt er eigenlijk gebouwd? hoeveel Blaricummers zijn er gekomen in de vier sociale woningen op het voormalige tuincentrum van Calis? en hoeveel in de zeven op de voormalige brandweerkazerne? en hoe zit het op de Grasplak?

  Like

 5. Probleem blijft voor 1 en of 2 persoons starters, zij komen door de regionale huisvestings verordening niet in aanmerking voor sociale huurwoningen daar deze alleen voor gezinnen bestemd zijn. De 7 kapschuur woningen waren ook voor ouderen , dus tel nu nog eens het aantal eventuele starters woningen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s