Wethouder krijgt 30KM-handtekeningen

Terwijl op de Bergweg verkeersdeelnemers werden geattendeerd op de actie voor 30KM en op de Meentzoom ludiek geparkeerde auto’s deze actie iets hinderlijker benadrukten, kreeg bij het gemeentehuis wethouder Klingenberg van de oudste aanwonende van genoemde straten circa 60 handtekeningen en van een paar hele jonge betrokkenen een taart.

6 gedachten over “Wethouder krijgt 30KM-handtekeningen

 1. Wat vinden de andere 11.500 inwoners hiervan? En is men er zich van bewust dat de hulpdiensten indien dit 30 wordt en alle andere doorgaans wegen dit afhankelijk waar u woont vele extra minuten gaat kosten bij calamiteiten. Ik begrijp de wens maar dat kan ook behaaltt worden door dit 50 te laten en andere snelheids beperkende maatregelen te nemen. Bij 30 km ben je namelijk wettelijk verplicht om de weg in te richten naar die 30 en dat zou rampzalig zijn voor de hulpdiensten. En voor Brandweer Blaricum komen daar nog extra complicerende redenen bij, waarvan bijna niemand zich bewust van is. Daarnaast vind ik de actie die nu wordt gevoerd door auto’s op de weg te zetten levens gevaarlijk en zeker in het donker zonder enige waarschuwing of signalering. Afgelopen nacht moesten we bij uitruk naar de Ruisendaal al een keer extra steken om met de brandweerauto de bocht te kunnen maken. Ik zeg onverantwoord! Ik hoop dat deze actie snel stopt en de bewoners in gesprek gaan om te zien of er een mooi compromis gevonden kan worden voor alle partijen. !

  Geliked door 1 persoon

  1. Beste heer van Riet,

   Wij begrijpen dat u opkomt voor uw brandweerpost en dat is u goed recht. Net zoals het recht van de bewoners om voor hun rechten op te komen. En u weet als geen ander dat de bewoners van de Meentzoom en Bergweg strijden voor een veilige woonsituatie net zoals geldt voor 95% van de 11.500 Blaricumse inwoners die nu al in een 30 km zone wonen.

   Het verbaast ons ook dat u zich nu zo verzet tegen een 30 km zone op de Bergweg en Meentzoom. Juist vanuit de hulpdiensten verwachten we dat ze gaan voor een zo’n veilig mogelijke verkeerssituatie voor de verkeersdeelnemers en omwonende. De invoer van 30 km op andere hoofdwegen in de gemeente zijn zonder grote bezwaren van de Brandweer ingevoerd. We denken hierbij aan de Schapendrift met 24 drempels, de Eemnesserweg met 12 drempels en de Deltazijde met 8 drempels.

   Doordat we regelmatig contact hebben, weten we dat u geen voorstander bent van drempels, maar u weet ook dat de bewoners van de Bergweg en Meentzoom hier geen voorstander van zijn. Wij gaan voor natuurlijke snelheidsremmende maatregelen zoals voorrang van rechts en zebrapaden en optische snelheidsremmende maatregelen zoals fietssuggestie-stroken. Iets dat in dit gedeelte van het dorp met een 30km zone makkelijker kan worden gerealiseerd.

   Het bewonersinitiatief heeft u al meerdere malen om een berekening gevraagd hoe u aan de minuten vertraging komt, zoals u ook weer in deze reactie aangeeft. Uit berekeningen van het bewonersinitiatief is maximale uitruk snelheidswinst voor de brandweerwagen voor 50 km/u t.o.v. een 30 km zone in het meest ideale situatie 6 seconden is. Dit door de korte afstand op de Bergweg en Meentzoom, de twee scherpe bochten en het gewicht van een brandweerwagen met bluswater.

   Over het feit dat wij actie gingen voeren is de brandweer ook vooraf via mail geïnformeerd. Het gaat de bewoners niet om de invoer van zomaar een 30 km-zone maar om de verkeersveiligheid voor alle verkeersdeelnemers, waaronder de kwetsbare verkeersdeelnemers zoals ouderen, scholieren, ruiters, wandelaars en forenzen op de fiets, die het beste met een 30 km zone kan worden gerealiseerd. Het bewonersinitiatief vraagt de gemeente ook om het voorliggende plan te toetsen aan het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 van de provincie, regio en onderschreven door de gemeente Blaricum.

   In het voorlopig ontwerp zal er op de Bergweg en Meentzoom een volledig voetpad komen aan de overzijde van de bewoning. Hierdoor is parkeren in de berm niet meer mogelijk. Met de actie van de afgelopen 2 dagen hebben de bewoners een signaal willen afgeven wat de situatie zal worden als het voorlopig ontwerp van de gemeente wordt ingevoerd. Er kan niet meer in de berm worden geparkeerd met negatieve gevolgen voor de hulpdiensten en overige verkeersdeelnemers. Iets dat de bewoners ook al eerder hebben aangegeven, maar waar nog niet alle Blaricumse partijen van overtuigd zijn en waarvan wij ook steun van de brandweer richting de gemeente hadden verwacht.

   Dat de bewoners van de Bergweg en Meentzoom zeer begaan zijn met de hulpdiensten en andere verkeersdeelnemers kan worden geconcludeerd uit het feit dat normaal gesproken deze bewoners hun auto niet op de weg parkeren, wat wettelijk is toegestaan, maar in de berm en op de eigen dam, zodat er minimale overlast wordt gecreëerd. Iets dat de bewoners ook andersom verwachten, maar helaas niet door de bewoners zo wordt ervaren.

   Tot slot uw vraag om samen in gesprek te gaan, iets waar we al jaren open voor staan. U bent door de gemeente uitgenodigd om deel te nemen in de klankbordgroep echter u heeft gekozen om hier geen onderdeel van te willen zijn. Ook bewonersinitiatief heeft u ook meerdere malen gevraagd om samen op te trekken, maar helaas ging u hier niet op in.

   Dat u nu openstaat om in gesprek te gaan, juichen wij toe en wij zien uw uitnodiging tegemoet.

   Bewonersinitiatief Bergweg/Meentzoom

   Like

 2. Ben het helaas met dhr. van Riet eens. Gister reed ik op de Meentzoom en moest slalommend tussen de auto’s, onverantwoordelijk gedrag. Een ramp voor politie, brandweer, om nog maar te zwijgen over de ambulances die snel naar een ziekenhuis moeten.
  Zo langzamerhand wordt 30 een modewoord. Ik denk dat er, ook voor de bewoners van de Meentzoom, belangrijkere zaken zijn dan onverantwoord gedrag om andere weggebruikers te pesten.

  Like

  1. Beste W.Onderstal-Beekhof,

   Ik verzoek u om bovenstaande reactie van het bewonersinitiatief op het schrijven van de heer van Riet te lezen.

   De 2-daagse actie van de bewoners was er juist op gericht om het parkeren op de weg in de toekomst te voorkomen en had niets te maken met het pesten van andere weggebruikers. Het was bedoeld om inzichtelijk te maken wat de gevolgen zijn als het voorlopig plan in de huidige vorm door de raad wordt aangenomen.

   U verwijt van onverantwoordelijk gedrag kan ik daarom ook niet delen. De bewoners van de Meentzoom en Bergweg zeer begaan met de hulpdiensten en andere weggebruikers en dit is een van de redenen dat ze bijna nooit op de weg parkeren ondanks dat dit wettelijk wel is toegestaan. Dit terwijl er andere weggebruikers zijn die het niet zo nauw nemen met de verkeersregels en vaak veel te hard en met lawaai door deze straten rijden. Iets dat wettelijk dan weer niet mag.

   Tot slot kan ik u gerust stellen met betrekking tot de ambulances die naar het ziekenhuis gaan. Ze mijden de Bergweg en Meentzoom op dit moment omdat volgens een ambulance chauffeur de staat van het wegdek geen pretje is om met een patient door deze straten te rijden. Ze gaan daarom via de snelweg naar het ziekenhuis.

   Met vriendelijke groet,

   Robert Eijpe,
   bewoner Bergweg

   Like

   1. Over ambulances en hobbelige (dorps)wegen : Op 28 april 2009 bracht een ambulance mijn moeder tegen middernacht van De Rustmaat (Monnickskamp Huizen) naar Tergooi Blaricum nadat zij haar heup gebroken had. Dat vervoer ging toen al over de A-27 en vervolgens de A-1. De reden die de chauffeur me opgaf : omdat de rit op die manier veel minder pijnlijk voor de patiënte zou zijn dan wanneer hij de kortste weg had genomen. Ik vond dat toen heel attent, heel lief.
    Dit even terzijde bij de 30 km discussie nu.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s