Kermiszaterdagavond (2): nut en noodzaak van een KermisVisie

Ruim zeven maanden nadat de Blaricumse kermis in negatieve zin de landelijke pers haalde (grimmige sfeer, drugs, relschoppers, vechtpartijen) is er in feite nog steeds niet een besluit genomen waarmee de kermis voor de komende jaren vooruit kan. Voor de raadsvergadering van dinsdag staat er weer een ‘kermismotie’ op de agenda.

Het Collegebesluit wordt alom beoordeeld als slecht (contra traditie en cultuur; risico op onbeheersbaarheid op zaterdagavond; van de beoogde verdorpsing is geen sprake).

De horeca heeft een plan maar dat strookt niet met het ‘de  kermis dorpser en soberder maken’. De Kermis 2019 lijkt te worden ingebed in onwrikbaarheid, onmin en boosheid.

En op de achtergrond zoemen de feiten dat de twee laatste kermissen in Bussum uit de hand zijn gelopen en de vraag in Laren om meer cameratoezicht én meer politie-aanwezigheid tijdens hun kermis. Plus een ‘doortimmerd beheersplan’.

• Het wringt en dat is niet goed. Dat is slecht.

Dit alles wordt veroorzaakt door het ontbreken van een breed gedragen visie op de kermis. Daarmee kan duurzaam en voor de lange termijn recht worden gedaan aan niet alleen traditie, cultuur en gastheerschap, maar ook aan de actualiteit van en trends in uitgaans- en consumptiegedrag en aan een voldoende rechtvaardigheid in de verdeling van lusten én (over)lasten.

Voor zo’n visie is het noodzakelijk dat er inhoudelijke en indringende vragen worden gesteld, en dat zonder enige terughoudendheid de haalbaarheid van veranderingen wordt onderzocht. Het lijkt erop dat er aan meerdere zijden een tekort is aan inzicht, durf, doorzettingsvermogen en oprechtheid om vragen te stellen en alternatieven tegen het licht te houden.

Onderzocht bijvoorbeeld moet worden hoeveel Blaricummers daadwerkelijk de kermis bezoeken (de al zo vaak en veel te veel gehoorde vraag ‘voor wie doen we het (nog)?’), of de Torenlaan/Huizerweg nog wel de beste locatie is (‘rouleren met Tydemanplein en Bruis?’), hoe de ervaren overlast nu werkelijk is te kwalificeren en te kwantificeren, en of het mede gezien de veranderingen in consumptiepatroon en uitgaansgedrag van de jeugd in de openbare ruimte niet wenselijk is om de kermis voort te zetten als (muziek)evenement op een evenemententerrein op ’t Harde. Maar er zijn nog veel meer onderwerpen, meningen en zienswijzen die onderzocht kunnen en moeten worden om tot een breed gedragen Kermisvisie te komen.

Die visie is noodzakelijk. Wil men voorkomen dat het op een van de komende kermissen dusdanig uit de hand loopt dat alles in één keer (en voor altijd) wordt gestopt en als men wil voorkomen dat er steeds weer binnen en buiten het openbaar bestuur wordt gebabbeld over een beetje zus of toch liever niet een beetje zo en er steeds meer onderhuidse aversie en boosheid gaan smeulen – dan moet ook deze zichzelf respecterende gemeente een sterke Kermisvisie op tafel kunnen leggen.

En als men na vier adviesbureaus en honderdduizenden euro’s aan advieskosten voor het deeltraject van een buslijntje niet bereid is om een goed adviesbureau zo’n visie te laten maken – laten we dan naar Iers model en rekening houdende met inwonersaantallen per wijk een KermisVisiegroep loten van totaal 50 personen die zo’n visie opstelt. Dat is dan meteen een mooie oefening in burgerparticipatie en van een openbaar bestuur dat luistert naar zijn inwoners.

En wat betreft Kermis 2019?
Het is al eerder gezegd: het Collegebesluit om ‘de zaterdag eraf te halen’ is slecht. Menigeen in het Dorp maakt zich nu al zorgen (en meer dan andere kermiszaterdagavonden) over zaterdagavond 17 augustus 2019.

Geef de horeca daarom kans zijn aanpak toe te passen. Geef de horeca dus ook voor de zaterdagavond de kermisvergunning. Doe dat vooral omdat zo de beheersbaarheid c.q. de veiligheid meer zal worden gediend dan met het Collegebesluit. En geef die vergunning in de wetenschap dat de Kermis 2020 en volgende jaren gebaseerd zal zijn op een breedgedragen Kermisvisie.

Wordt vervolgd met deel 3 (slot): Zo zou ’t kunnen.

4 gedachten over “Kermiszaterdagavond (2): nut en noodzaak van een KermisVisie

  1. Ik sluit mij bij bovenstaande reaktie aan .Verantwoordelijkheidsgevoel en realiteitszin spreken voor zich . Reaktie van Maria Piel .

   Like

  2. Ga eens bij de Snaakweek kijken Lisette of in Den Bosch tijdens de carnaval……….wat is er volgens jou precies FOUT gegaan sinds JIJ hier woont

   Like

 1. Schade is te claimen bij de organisator van dit ongemak (Gemeente). Mocht de opzet inzake de beveiliging door de gezamenlijke horecaondernemers doorgang vinden, dan zijn zij aansprakelijk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s