4 gedachten over “Allerzielen

 1. Ik herken de grote treurwilg bij de Vitus.
  Heb er tientallen jaren tegenover gewoond, geleefd, m’n hond uitgelaten, met m’n kinderen buiten gespeeld op het kerkplein. En er veel Blaricummers ten grave moeten helpen dragen.

  Maar waar was het LICHT vanavond nog, in Blaricum?

  Dat de Gemeente, kennelijk in samenspraak met Henk de Boer, al maanden geleden liet weten dat de “lichtjesavond” op de Woensberg dit jaar niet zou doorgaan vanwege CORONA, voel ik nog steeds als verraad. Want totaal onnodig: op Allerzielen loopt iedereen gewoon in de buitenlucht z’n eigen ding te doen. Niks besmettingsrisico!

  In gedachten was/ben ik vanavond bij al die mensen die ik zo goed gekend heb, bij al die graven.

  Mieke Ruijzendaal

  Like

 2. Over de grote treurwilg nog – die de Algemene Begraafplaats op de Woensberg niet heeft, zo’n majestueuze boom – toen we nog tieners waren leerde Evert van Henk van Neel me die boom leren zien als een “heks met lange rokken”. Hij was er geboren en opgegroeid op Venenweg 2, dus hij kon het weten. Ik werd pas z’n buurmeissie op m’n 15e.
  Evert was een romanticus. Kreeg het van huis uit niet mee, wat apert geen verwijt aan zijn ouders is, maar leerde bijvoorbeeld o.a. vloeiend Frans lezen en spreken. Wij waren een tijdlang gelijkgestemde geesten. Maar toch, hij heeft me er nooit van kunnen overtuigen dat die grote treurwilg op het katholieke kerkhof symbool stond voor zoiets als een heks. Een vrouw kon ik er wel in zien, een vrouw met lange rokken. Rokken die iedere herfst met de knipschaar (toen nog van Lammert de Koster) weer een beetje bijgefatsoeneerd werd.

  Evert, Lammert, Henk, Grad en iedereen : rust zacht…

  Like

  1. Even een misverstand recht zetten, zonder afbreuk te doen aan het verhaal, het is geen treurwilg maar een treurbeuk. Een groot verschil wat niet onopgemerkt mag blijven.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s