Onrust over toewijzing zeven woningen

Over de toewijzingsprocedure van de zeven sociale nieuwbouwwoningen aan de Verbindingsweg is grote ongerustheid ontstaan bij zowel Blaricumse woningzoekenden als politici.
• Enerzijds zijn er uitspraken van lokale bestuurders en corporaties die haaks op elkaar staan: a) er moeten in Blaricum veel meer sociale woningen komen, want de vraag vooral onder jongeren is groot; b) de belangstelling voor sociale woningen in Blaricum is bij zowel jongeren als senioren gering.
• Anderzijds zijn er voor de belangstellenden voor de zeven woningen eisen opgesteld (in overleg tussen corporatie én gemeente), die bij velen de wenkbrauwen doen fronsen. Gegadigden  moeten namelijk een sociale woning achterlaten. Ofwel: wie nu niet in een sociale woning woont, komt sowieso niet in aanmerking. Dat betekent dat thuiswonende jongeren of zij die tijdelijk zijn uitgeweken naar een andere gemeente, het kunnen vergeten. Dat terwijl er al jarenlang wordt geroepen dat we meer voor de jongeren zouden moeten bouwen, dat erbij gebrek aan sociale woningen de kans zou ontstaan dat de brandweer zou leeglopen, enz. enz. En indien er voor de woningen geen lokale belangstellenden zijn, dan gaan ze naar anderen.
• Derde punt is dat het kennelijk een publiek geheim is dat er bij toewijzing van sociale woningen in de Blaricummermeent afspraken tussen gemeente en corporaties niet zijn nagekomen – waardoor er woningen niet naar ‘rechthebbende’ dorpsgenoten zijn gegaan, maar naar anderen.

De vrees bestaat dat er ook met de zeven woningen aan de Verbindingsweg ‘gelazer’ gaat komen – dat de woningen niet worden toegewezen aan dorpsgenoten/woningzoekenden, maar aan anderen. Plus dat als de woningen wél aan doorstromende Blaricummers worden toegewezen, de woningen die zij achterlaten of worden verkocht of worden toegewezen aan anderen/niet-Blaricummers.

Ondanks corona, kerstreces en wat dies meer zij, is het dringend gewenst dat de raadsleden het college van B&W op de kortst mogelijke termijn oproepen het toewijzingsproces in ieder geval tijdelijk te stoppen. Zodat er met alle helderheid, transparantie én rechtvaardigheid een correcte toewijzing zal plaatsvinden.

13 gedachten over “Onrust over toewijzing zeven woningen

 1. Dit is niets nieuws. Bij de in het verleden doelgroep gerichte woningbouw (o.a. Kloosterhof en GrasPlak) is er ook niks van terecht gekomen.

  Like

 2. Ik pleit voor een nieuw in te voeren BONUS-toewijzingsregel en deze zou de enige toewijzingsregel moeten zijn voor deze woningen en alle sociale huurwoningen die er gebouwd gaan worden . NU met zeven woningen 14! Blaricumse! woningzoekenden gelukkig maken . De zeven woningen worden toegewezen aan Blaricumse doorstromers die een sociale huurwoning achterlaten ,waarbij die vrijgekomen sociale huurwoning toegewezen wordt aan een Blaricumse woningzoekende die alleen voor een sociale huurwoning in aanmerking kan komen . . De trukendoos van de woningcorporaties en de Gemeente is niet meer acceptabel . Reaktie van Maria Piel .

  Like

  1. Welke andere Gemeente moet sociale huurwoningen bouwen of toewijzen aan mensen die uit een Gemeente zoals Blaricum komen waar steeds meer asociaal nieuw geld komt te wonen die geen enkele empathie hebben met inwoners die met een smalle beurs ook een woning nodig hebben ? Reaktie van Maria Piel .

   Like

 3. Op het boerenland, wat nu de blaricummer meent is, worden of is men bezig om 1100 huizen neer te zetten, hartstikke vol, maar wel met veel water. Gun het de mensen van”buiten”daar een huis en laat de huizen die nog op schaarse plekken in dorp komen aan eigen inwoners. De coöperatie is niet de baas van ons dorp!

  Like

 4. Die gaan wonen waar ze studeren of werken. Tenzij die gemeenten ook zo gesloten zijn als hier gewenst is… dan zit het land lekker op slot.

  Like

 5. Met deze toewijzingscritera kom je dus nooit in aanmerking als je geen huurhuis van de wooncorporatie Gooi en Vechtstreek achterlaat! Je vraagt je dan af wat een inschrijving dan voor zin heeft als dit niet het geval is!?

  Like

 6. De gemeente Blaricum is woning vergunning gever. Niet de woningbouw vereniging. De criteria precies op tijd publiceren, waarom kan er niet meer voor de hoekhuizen ingeschreven worden, aan de verbindingsweg, 4 al weg, dat is zeer vreemd. André Sommer.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s