Bierweg 45: ODNHN staat op scherp

Voor Bierweg 45 (kapvergunning 21 bomen) is de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord wederom in actie gekomen. Al in december 2022, naar aanleiding van de kapaanvraag voor 52 bomen, is de ODNHN ter plekke geweest en heeft ondermeer in een schoorsteen van het leegstaande pand een uil gespot (foto). Mede daarom is toen vastgesteld dat er eerst een natuuronderzoek diende plaats te vinden voordat er met welke werkzaamheid (kap, sloop) dan ook kon worden begonnen.

Vreemd genoeg (…) heeft de gemeente nu dus een vergunning gegeven voor de kap van 21 bomen (met herplantplicht voor 21 bomen). Zonder dat het door de ODNHN geëiste natuuronderzoek heeft plaatsgevonden …
Maandag jl. heeft de Dienst wederom contact gezocht met de gemeente. Volgens de Dienst weten gemeente en eigenaar van het perceel dat aan de eis van natuuronderzoek niet is voldaan en dat er derhalve op het perceel niets mag gebeuren. Indien het natuuronderzoek door de gemeente aan derden wordt uitbesteed, dienen de resultaten eerst aan de ODNHN te worden voorgelegd ter beoordeling.

• Inmiddels …

uilb45

… is het eerste bezwaar naar B&W gestuurd. De hoofdletterkop spreekt voor zich.

Schermafbeelding 2023-03-07 om 09.41.19

• Voorts troffen wij in het Oog-archief twee posts aan over de kaakslagen op Bierweg 41 en 43:

witSchermafbeelding 2023-03-06 om 19.14.31Het zal duidelijk zijn dat in nog geen 10 jaar tijd het mooie en mysterieuze van de Bierweg (vooral voorbij de afslag Bloemlandseweg) richting het Goois Natuurreservaat, stap voor stap en hap voor hap aan het verdwijnen is. De zorg voor natuur en mooi dorp lijkt door de gemeente te zijn ingeruild door natuurerfgoed in te zetten als verdienmodel.

• Een van de Oog-volgers heeft een zinvol idee ingebracht:
‘Een herplantplicht moet niet zijn gebaseerd op aantal, maar op het gelijk houden van het vermogen CO2 op te nemen.’

2 gedachten over “Bierweg 45: ODNHN staat op scherp

  1. En hieruit blijkt weer het enorme belang van de waakhond-functie van de journalistiek! Ik hoop dat de gemeente en de politiek dit nu goed oppakken, en dat niet weer een aanwonende duizenden euro’s aan advocaat en rechter moet spenderen om het gelijk af te dwingen.

    Like

  2. Eind november 2022 hebben 2 inwoonsters van Blaricum overleg gehad met de Omgevingsdienst over het perceel Bierweg 45 . Een week later heeft het Hoofd v.d. Dienst , Esmee Ros met een ambtenaar perceel Bierweg 45 bezocht . Gemeente Blaricum en de eigenaar v.h. perceel zijn toen op de hoogte gesteld van de bevindingen en de voorwaarden v.d. Omgevingsdienst . De Gemeente Blaricum is degeen die willens en wetens NU het rapport van de Omgevingsdienst naast zich neerleggen en niet uitvoeren waar zij wettelijk aan gehouden zijn .. De Omgevingsdienst weet nu wie zij voor zich hebben . En zal gemeente Blaricum nauwgezet volgen . Er komt een prestigeproject aan v.d. Gemeente . Het vrijkomende ziekenhuisgebouw op Crailo . Vanuit de Gemeente wordt gedacht dat de huidige parkeerruimte er om heen nu bebouwd kunnen worden . En dan de resterende natuur/bomen opgeofferd kunnen worden aan NIEUWE! parkeerruimte . Bij de bouw van het nu nog huidige ziekenhuis waren de grenzen al opgezocht betr. natuurwaarden . Ja, vleermuizen maar ook andere Fauna . De Natuurbrug is inmiddels ook aangelegd . Vlak tegen het terrein . Reactie van Maria Catharina Piel .

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s