Nu wat echte nitraten

Raadslid Rob Bruintjes gaat met zijn partij DAB (Democratisch Alternatief Blaricum) ‘de boer op’. Er komen deze maand bewonersbijeenkomst, waarop men kan laten weten wat men politiek/bestuurlijk belangrijk vindt. Bruintjes zelf heeft alvast een paar kernwaarden opgesteld.

Gekoppeld aan spelende en smeulende kwesties leiden deze tot nitraat-achtige vragen.

Brandweer
Hoe is het mogelijk dat de uitname van de tweede TAS in 2014 met heel veel politiek verzet gepaard ging en dat nu, door het besluit de vervangende TS-2 vanuit Huizen naar Bussum te verplaatsen, de politiek helemaal niets van zich laat horen? Terwijl toch door genoemde verandering de regionale slagkracht van de brandweer voor de gemeente Blaricum verder achteruit is gegaan?

HOV
Begin oktober 2016 nam de raad het besluit ja te zeggen tegen de Meent-meerijvariant, mits de vrije busbaan van tafel zou gaan. Het besluit was een schandalig stuk dorpsverraad: de coalitie stemde immers gesplitst (De Blaricumse Partij en CDA stemden voor en dus tegen het coalitieakkoord; Hart voor Blaricum stemde tegen, maar bleef vervolgens wel op het pluche zitten, omdat ‘er nog zoveel belangrijke andere dossiers zijn’ …). En zo’n 200 HOV-demonstranten pro Merk-variant werden zonder enig achterban-overleg toegevoegd aan pro Meent-variant … – met de Judas-omarming van CDA-baas Knoop.
Het besluit impliceerde ook dat wethouder Boersen toe zou treden tot de HOV Stuurgroep en dat de gemeente hiervoor € 250.000 zou mogen betalen. Nu zijn we ruim drie maanden verder en van het HOV-front heeft Stuurgroeplid/wethouder Boersen niets meer laten horen dan dat er overleg gaande is. Het vermoeden begint steeds sterker te worden dat het definitieve HOV-besluit wordt gekoppeld aan het besluit van de Provincie over de gemeentelijke herindeling dat begin februari zal vallen. Bereidt u zich maar voor op een ondoorzichtige, onsmakelijke en ondemocratische deal, waarbij Huizen en Blaricum tegen elkaar worden uitgespeeld en Blaricum aan het korste eind trekt. Lees: de Meent-variant met busbaan zal slikken.

BVV
Het wordt, ondanks alle geheimhoudingsverplichtingen, steeds duidelijker dat de gemeente in deze de dubieuze weg heeft gevolgd van ‘de minimale formulering’. En dat het verdacht mistig is rond de vraag waarom er wanneer bepaalde keuzes zijn gemaakt.
Voor een project is een bepaalde procedure vereist en die procedure betekent bepaalde wettelijk verplichte stappen. Indien echter het project (met behulp van een duurbetaald advocatenkantoor) anders wordt geformuleerd – kleiner wordt gemaakt, downgrading, afzwakken – dan gelden minder zware procedures en minder zware wettelijke verplichtingen. Een ingewijde zegt: ‘Het BVV-dossier is een riool. Als daar even wat dieper in wordt gespit, ontploft de boel.’ De  vraag is wie de schop ter hand neemt.

BOA-gate
Er was dus ‘eindelijk’ een prima BOA in het Dorp. Zo prima, dat hij weg moest. Hij was ook actief bij de VP, Vrijwillige Politie. En was/is actief als chauffeur op de ambulance. En had de nodige brandweer-brevetten. Kortom: bij uitstek iemand die een actieve en praktische pilaar van de locale samenleving was/kon zijn. Is nu ook weg bij de Vrijwillige Politie. Om zeer bedenkelijke redenen.

En bij nog meer dossiers (blauwe zone, bestuurlijke krachtmeting, Versa-gelden, bestemmingsplan Blaricum-Dorp, gronddepot bij Randweg, enz., enz.) geldt steeds weer dat de locale politiek en de rest van het openbaar bestuur evenzeer met de rug naar de inwoners staan, van wet en regelgeving vooral op opportunistische (of ergere) wijze ‘de zin’ gebruiken maar niet de ziel volgen en het bestuurlijke geheel is verworden tot één langgerekte, permanente en tot in Haarlem hoorbare schreeuw om drastische verandering – om inderdaad meer democratie, meer transparantie en vooral ook meer kwaliteit en een veel hoger gehalte aan representativiteit.

Geef een reactie