Sloopt De Mol Joods Monument? – updates

Pastoor de Saeyerweg 4: vanochtend is begonnen met de sloop van dit pand. Het is vorig jaar door John de Mol gekocht. De sloopmelding is verricht op 25 oktober 2016. Omdat het pand geen rijksmonumentale status heeft, was die melding voldoende. Los daarvan is er op 8 december 2016 een aanvraag ingediend voor de bouw van een villa. Die aanvraag is op 23 december 2016 gepubliceerd. Daarop is nog niet besloten.

Echter: zoeken op Google leverde de informatie op dat het pand geregistreerd staat als Joods Monument (bij de organisatie met dezelfde naam), gekoppeld aan de naam van Benoit Felix Catz (dokter Catz). Zie link en derde foto. Contact met deze organisatie heeft nog niet tot een antwoord geleid. Bij de gemeente Blaricum was deze informatie niet bekend.

Update:
Inmiddels is het volgende gebleken uit een lijst ‘In de gemeente Blaricum wonenden Joden, hoofden van gezinnen’ die afkomstig is van het NIOD en waarschijnlijk door de Duitsers is opgesteld dd. 21 maart 1942: ‘Benoit Felix Catz, Pastoor de Sayerweg 4, Blaricum.’ Bekend is dat Catz eerst op Zwaluwenweg 3 heeft gewoond (praktijk en apotheek) en daarna in het door architect Rueter getekende Torenlaan 15. Onduidelijk is hoe en wanneer en waarom hij op het adres in kwestie is terecht gekomen.
Na genoemde datum (maanden?) moeten Catz en zijn vrouw bij architect Rueter aan de Noolseweg zijn ondergedoken. Daar zijn ze in 1943 verraden, waarna eind juli 1943 (separaat) zelfmoord volgde.

2:
Joyce Bergman: ‘Het “joods monument” is een digitaal monument, beheerd door het Joods Historisch Museum. De vermelding op die site, van het adres op de Pastoor Sayerweg wil dus niet zeggen, dat dit huis zelf een “joods monument” is. … Overigens is het altijd jammer als er weer een mooi oud pand verdwijnt.’

3:
‘Volgens de joodse traditie leeft iemand voort zolang er herinneringen aan hem of haar worden bewaard.’ Meer info over het Joods Monument hier.

4:
CIDI, R. Abraham: ‘Ik ga uitzoeken wat de status is (of inmiddels naar ik vrees: was) van dit pittoreske pand met zijn bijzondere geschiedenis. Wanneer blijkt dat het hier (toch) een rijksmonument betreft kunnen we actie ondernemen, in het andere geval staan we, juridisch, met lege handen.’

Wordt vervolgd.

13:30 uur.
desaeyer4-midd-1

2 gedachten over “Sloopt De Mol Joods Monument? – updates

  1. Wanneer dient de burgermeester haar ontslag in? Zij heeft geen controle over haar onderdanen binnen haar gemeente die maar roekeloos hun eigen handelingen uitvoeren. Gisteren weer een verjaardag bezocht in het prachtige dorp en vele Blaricummers ontmoet. Opvallend is dat niemand positief spreekt over het Blaricums bestuur. Zegt toch wel wat.

  2. De gemeentebesturen uit het verleden hebben min of meer respect gehad voor datgeen wat geweest is en wat zo verbonden is met ons Blaricum . Afgelopen woensdag werd ik staande gehouden door wethoudster L. Boersen in de A.H. Zij wilde weten waarom ik zo kritisch ben op de site van OOG . IK: je trekt alle macht naar je toe . L. BOERSEN: ik voer alleen uit wat de gemeenteraad mij opdraagt .Pasgeleden 20 ondernemers gesproken waarvan de omzet veel hoger is geworden na de invoering van de blauwe zone . IK: waarom die lelijke blauwe attentiebalken? L.BOERSEN :dat moest en de ondernemers zijn daar zo blij mee want het verkeer is daardoor zachter gaan rijden . IK : het dossier BVV . Waarom zo geheimzinnig ? Peter moet nu met een beroep op de wet om inzage vragen en waarom Kreeg de V.V.D. geen inzage ? L. BOERSEN : niet iedereen hoeft inzage te hebben in plannen en de V.V.D. is tegen elke vorm van subsidie voor de voetbalvereniging . Maar ik merk het al , wij zullen het nooit eens worden met elkaar Ik zou je toch willen vragen om niet altijd Peter van Rietschoten bij te staan . IK: het is goed dat Peter dit doet Hij attendeert ons op zaken wat nodig is En ik ga voor de schoonheid van ons Dorp . Het huidige gemeentelijke bestuur kent geen gevoel voor SCHOONHEID ,heeft geen gevoel voor de ZIEL van Blaricum en integer besturen . Ik ween om deze sloop . Reaktie van Maria Piel .

Geef een reactie