Borreltafel: ‘Laren en Blaricum naar Utrecht is beter, want …’

3 gedachten over “Borreltafel: ‘Laren en Blaricum naar Utrecht is beter, want …’

  1. @oog. Mogen wij er van uitgaan dat dit een eigen mening is van u als burger van de gemeente Blaricum en niet die van u als journalist?

    Oog: goed lezen – de cursief gezette zinnen zijn ‘argumenten’ van Utrecht-gangers …

  2. Beste Peter,

    Ik heb heel lang niet gereageerd op jou mening over gemeentelijke fusie enz. Maar al deze stellingen waarmee je nu ook namens de inwoners schijnt te spreken, gaat mij echt te ver. De laatste raads verkiezing hebben de Blaricummers op partijen gestemd die voor onafhankelijkheid waren en tegen de fusie. Precies ook die partijen die nu de motie hebben gesteund. Volgens mij is dat een demoncratisch proces, wat je zou moeten respecteren. Nu zie ik jou allerlei aannames doen en names alle inwoners van Blaricum uitspraken waar dus de grote meerderheid niet achter staat. Ik verwijs je tevens naar onderzoek van hoogleraar Voermans en die is het dus ook met diezelfde meerderheid eens. Zie onder

    Hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar fusies en herindelingen van gemeenten in de afgelopen jaren. Hij begrijpt wel dat dit op zo veel verzet stuit bij burgers en de lokale politiek. “Het is echt ongelooflijk hard gegaan met al die fusies. We hebben nu in 2017 nog maar 388 gemeenten over in totaal. Dat is slechts eenderde van het aantal gemeenten dat we hadden in 1850. En de gemeenten worden ook steeds groter. De norm wordt steeds meer 100.000 inwoners of meer.”

    Ook constateert Voermans in zijn onderzoeken dat de kloof tussen burger en politiek steeds groter wordt door al die herindelingen. “De gevolgen van al die fusies en herindelingen zijn echt heel fors. Je ziet namelijk dat er sprake is van een steeds grotere verwijdering tussen burger en lokaal bestuur. Wij stellen vast dat er een duidelijk verband is tussen de daling van de opkomst tijdens lokale verkiezingen en het ontstaan van al die grote ‘fusiegemeenten’. Die opkomst zit nu rond de 40 procent nog maar, die was echt veel hoger. Een duidelijk signaal dat de kiezer zich niet meer herkent in het bestuur.”

Geef een reactie