Nieuwbouw – ander commentaar

Dorpskenner bij uitstek Frans Ruijter stuurde onderstaande foto’s en meldde:
‘De boerderij die daar [Verbindingsweg waar vroeger de brandweerkazerne stond en nu zeven sociale woningen worden gebouwd.] tot 1957 heeft gestaan en eigendom was van een broer van mijn oma Jaap Raven, in Blaricum beter bekend als ‘Jaap de Rus’, omdat hij een Russisch paard had, stond met zijn achterkant ook bijna op de weg.’

En voorts meldt Ruijter dat Blaricum met circa 1000 sociale woningen op een totaal van 5000 adressen stevig achterloopt op het landelijke gemiddelde van circa 33%. Sociale woningbouw in het Dorp is derhalve volgens hem een goed en noodzakelijk beleid, alleen al om brandweerlieden en reddingsbrigadisten van de door hen zo gewenste woningen te kunnen voorzien.
Het tegengeluid van onder andere Maria Piël is dat de gemeente wat betreft sociale woningen vooral een historie kent van verkoop aan woningcorporaties – ‘haar huisvestingszorg niet is nagekomen’ – en dat die organisaties (mede door verkoop, maar ook door kwantiteitsdenken) rendement en geldelijk gewin belangrijker vinden dan de leefbaarheid en het aangezicht van buurten.

Dit is een fotoblog – feiten over woningbouw kunnen worden gemeld, de discussie mag elders plaatsvinden.

(Klein Oogiaans ps’je: hoeveel sociale woningen staan er in de een na oudste wijk Crailo?)

2 gedachten over “Nieuwbouw – ander commentaar

  1. Vanaf 1995 heeft de EU de link tussen woningbouw en sociaal verbroken (liberalisatie) die onze mooie historische corporatiestructuur op de helling plaatste. Daarna ging onze nationale overheid ook nog in 2013 de verhuurdersheffing instellen. Toen ging alles glijden en maak je iets heel moois gegarandeerd dood.
    En nu (2020) wil het Europarlement het weer gaan repareren als we het kind intussen met het badwater hebben weggegooid . . .
    https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/ep-wil-actie-tegen-woningnood.12047960.lynkx

    Like

  2. Het verhaal van Frans over de sociale woningen in Blaricum, met name de achterstand. Daar ben ik zeer bezorgd over. Zelf heb ik sinds 1973 een sociale huurwoning on de Bouwvenen. Hoop nu op een woning op het oude Brandweerkazerne terrein. Maar of dat zal lukken……….??????

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s