Dag van de Duurzaamheid – Oog pleit voor (meer) lokale circulariteit

Nuttig natuurlijk, deze Dag van de Duurzaamheid. Het regent dan ook allerlei zinvolle initiatieven, bijvoorbeeld de Duurzaamheidsbeurs aanstaande zaterdag in Het Vitus, of het EUR-onderzoek namens de gemeente Laren naar de invoering van een baatbelasting (waardoor woningeigenaren eerder geneigd zijn hun woning te verduurzamen).

Weinig nog wordt er lokaal gedaan met de circulariteitEen kringloopeconomie of circulaire economie is een economisch en industrieel systeem waarin geen eindige grondstofvoorraden worden uitgeput en waarin reststoffen volledig opnieuw worden ingezet in het systeem.

Kijk bijvoorbeeld eens in het Gemeentenieuws dd. 5 oktober 2018, bladzijde 2 en 3. Zie voor hoeveel bomen er weer kapvergunningen zijn aangevraagd, zie hoe lang de gemeentelijke kaplijst is. (Oog stelde al in 2015 dat het jaarlijkse lokale kapvolume procentueel uitstijgt boven de zorgwekkende ontbossing van het Amazonegebied …)

Circulariteit kan ook zijn dat al dat kaphout in de gemeente blijft en op de een of andere manier opnieuw wordt gebruikt – maar dus niet in de openhaard. Inspirerend is de betreurde maar noodzakelijke bomenkap op het Frederik Hendrikplein in Amsterdam. Daar is het gekapte hout in samenspraak met aanwonenden verwerkt tot bijenkasten, een kast voor de buurtbieb, een paar zitjes, enzovoort. (Plus herplant.)

Voor Bierweg 17 (foto) is vergunning aangevraagd om 20 (twintig) bomen te kappen. Het alleraardigste huis uit 1935 zal ook wel plat gaan. Circulariteit is het hout van de 20 stammen en grote takken op de een of andere manier mee te nemen in de beoogde nieuwbouw, verbouw en/of renovatie van de tuin. Beter nog is het hout van alle gekapte bomen (circa 500 per jaar) te verzamelen en daar binnen de gemeentegrens iets duurzaams mee te doen.

4 gedachten over “Dag van de Duurzaamheid – Oog pleit voor (meer) lokale circulariteit

 1. Petje af voor deze post. Er kan niet vaak genoeg gehamerd worden op de kringloopeconomie of circulaire economie. Bewustwording creëren, daar gaat het om.

  Like

 2. Bekeek de lijst met bomen, op gemeentegrond, die gekapt gaan worden en vraag me af: waarom? Om meer parkeerplaatsen te creëren? Kapvergunning in verband met nieuwbouw is vaak ook helemaal niet nodig maar wordt meestali toch ruimhartig verleend. Denk aan de ‘lopende bomen’ destijds op de Noolseweg.
  Leuk om er een bijenkast van te maken maar voor de zuurstof doet het verder niets meer…en hebben we straks meer bijenkasten dan bijen!
  Misschien zijn die onvriendelijk hoge hagen straks nog het enige groen in de veelal bestrate tuinen.

  Like

 3. Vroeger hing mijn moeder de was op boven op de Berg. Daarbij zag ze de zeilboten op het IJsselmeer. De Berg is afgegraven, maar als je op hoogste verdieping van ons huis staat, qua hoogte vergelijkbaar met de Berg, zie alleen maar bomen. Ik ren nog wel eens door de neng, waarbij ik me ook over de grens met Huizen begeef. Toen ik klein was, en je achter de camping, min of meer naast de steenfabriek boven op de heuvel stond, zag je de witte huizen in de Bijvanck, en ook een stukje Gooimeer. Diverse jaren hadden oeverzwaluwen hun nesten in de vrij steile zandafgraving. Als je nu op dezelfde plek staat, zie je alleen maar bomen en struiken. De oeverzwaluwen zijn reeds lang geleden vertrokken, de afgraving is bijna volledig begroeid. Ooit kon je hier prachtig sleetje rijden, nu moet je tussen de bomen en struiken door zoeken waar je jaren terug zo mooi naar beneden suisde. De kwaliteit van de sneeuw is door de overmatige begroeiing uiteraard ook stukken minder. De ooit brede zandwegen, geschikt voor paard en wagen, zijn dichtgegroeid tot smalle wandelpaadjes waar je (bijna) niet meer met z’n tweeën naast elkaar kunt lopen. Ik ben gek op bomen, maar ik denk al weken: hoogste tijd dat hier eens flink gekapt wordt….

  Like

 4. Er zijn teveel alleraardigste woningen te gronde gegaan . Bovenstaand huis met tuingedeelte is een van de restantjes MOOI BLARICUM . Kaalslag is hier niet nodig .Je kunt dan beter rondom Almere of in het vierde kwadrant een kavel of huis kopen .Wat mij opviel , Naarderstraat 62 vraagt vergunning voor Airbnb in woonhuis . Is dat de bedoeling van Groot wonen nadat daar veel bomen moesten sneuvelen .De zandverstuiving op de Bergweg had nooit vernietigd mogen worden . Mijn kinderjaren waren ook daar .Reaktie van Maria Piel .

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s