16 gedachten over “Toch áán het gas?

   1. Ik ben niet voor petroleum kacheltjes en bijv. butagas kachels etc veel te gevaarlijk.

    Ik ben voor houtkachels die voldoen aan de eisen van de Europese Norm EN13240, de Duitse norm DIN+, BImSchV. Stufe 2 en de ECOdesign norm die nu in 2020 in Nederland en heel de EU gaat gelden.
    Deze kachels geven ook geen overlast aan de buren, wat nu vaak wel zo is met de oude houtkachels.

    Ik gebruik mijn hoogrendement kachel met drie dubbele verbranding, niet om iets achter de hand te hebben, ik gebruik mijn houtkachel van smorgen 7 tot savond 9.
    Net een nieuw energie contract afgesloten vanaf 9 maart ga ik betalen, 27 euro gas en electra per maand, ik verbruik daarbij 35 euro per maand afvalhout briketten van de trappenfabriek, dus tel uit je winst.

    Dus ik ga niet gedwongen aan het GAS

    Like

 1. De Alliantie heeft een verduurzamingscontract met de gemeente Blaricum gesloten voor een tachtigtal sociale huurwoningen ,die voor een groot gedeelte traditioneel gebouwd zijn met natuurlijke materialen. De gemeente Blaricum betaalt mee aan deze verduurzaming. De Alliantie gaat over 15 jaar deze huurwoningen verkopen met nu al vantevoren geregelde toestemming,vastgelegd in een contract als voorwaarde voor De Alliantie om eventueel te verduurzamen. De Alliantie was n.l. al druk bezig de onderhavige huurwoningen te verkopen . De Alliantie heeft met het motto verduurzaming mits verkoop na 15 jaar afstand genomen van haar plicht verder mee te werken aan toekomstige energietransitie . Energietransitie die voor iedereen een dingetje is . In oude woningen is een gewone waterpomp onvoldoende . In de genoemde huurwoningen zouden Hoge Temperatuur-warmtepompen aangebracht moeten worden . Deze maken echter je energierekening niet lager . Deze hoge temperatuur-warmtepompen werken op elektriciteit ,VEEL elektriciteit . Ons elektriciteitsnet is al overbelast . Verder wil ik benoemen dat men van elke wettelijk toegestane verwarming van de woning gebruik kan maken . Vanaf 1 januari 2022 geldt de nieuwe Europese Ecodesign-richtlijn voor hout-en pelletkachels . Als men conform deze wetgeving handelt en zich aan de stookregels van de Gemeente Blaricum houdt dient er gelijkelijke behandeling te zijn met Blaricumse koophuisbewoners . Het gaat voor heel Europa moeilijk worden gezien de gespannen verhouding met Rusland en de steeds meer toenemende onwil om nog een gascontract af te sluiten met Rusland . De Alliantie was met een verkoopbelofte genegen te isoleren . Meedenken is intelligentie ,inzicht ,ook op Europees niveau . Zij dienen reeds bestaande schoorsteenkanalen niet onklaar te maken zolang er in het geheel geen zicht is wat echt onze energievoorzieningen worden . Vrijwel niemand leest echt goed ,denkt na . Het is ernstig . Reaktie van Maria Catharina Piel .

  Geliked door 1 persoon

  1. Heel goed Maria Catharina Piel

   We moeten met zijn alle van het Gas en alle andere fossiele brandstof af, de koek is opgebruikt namelijk.

   De rijksoverheid heeft trouwens aan de gemeente gevraag om een rapport “hoe van het gas af ” te schrijven
   Dat moest gebeuren voor het einde van 2021, tot op hede heb ik niets voorbij zien komen.
   En de wooncorporatie de Alliantie gaat hun niet helpen om als gemeente van het Gas af te komen, in tegendeel.

   De overheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie.
   Het doel is om al VOOR 2030 ongeveer 1,5 miljoen bestaande woningen in Nederland te verduurzamen.
   In 2050 moet de gehele gebouwde omgeving in ons land klimaatneutraal zijn.
   Blijkbaar geldt bovenstaande niet voor de woningcorporatie de Alliantie, nee wij moeten van de houtkachels af en aan het Gas

   Like

   1. Europa heeft even nog de illusie gehad de energietransitie te bereiken door als overgangsperiode gas te blijven gebruiken .. Door eventueel gas te betrekken van Rusland . Besef wat er nu gaande is .Geografisch . Een contract middels Nordstream 2 is een utopie . De huidige Duitse regering na Angela Merkel ,met nu de Groenen gaat niet meewerken . Middels Oekraine en Wit-Rusland zal Rusland geen gas meer leveren aan Europa . Duitsland heeft NU een te kort aan gas en Groningen moet dat gas gaan leveren door een contract wat Nederland heeft met Duitsland Ja Groningen waar de aanvraag voor schadevergoeding nu al geblokkeerd is Er is een gas tekort , het elektriciteitsnet is overbelast ,, ,windenergie is ook afhankelijk van het elektriciteitsnet . Het is een aanwinst -DE EUROPESE ECODESIGN-richtlijn voor hout-en pelletkachels. Athie verdergaan tot aan het Europese Hof in Straatsburg . Reaktie van Maria Catharina Piel .

    Geliked door 1 persoon

   2. “Ik gebruik mijn hoogrendement kachel met drie dubbele verbranding, niet om iets achter de hand te hebben.”

    Helder.

    Niettemin was mijn suggestie bedoeld als tip om nooit op een paard te wedden. Dat geldt niet alleen voor energie, maar bijvoorbeeld ook voor (cash) geld, mocht het electronische betalingsverkeer om wat voor reden dan ook wegvallen.

    “De koek is opgebruikt namelijk.”
    Laat je niks wijsmaken. In de territoriale wateren van Qatar en Iran bevinden zich ’s werelds grootste aangetoonde gasreserves: https://en.wikipedia.org/wiki/South_Pars/North_Dome_Gas-Condensate_field

    Met de gas- en olievoorraden van Venezuela, Rusland, Saoedi-Arabië, etc. kan de wereld met gemak honderden jaren vooruit. De “noodzakelijke” energietransitie is een marketingverhaal waar een selecte, nu al puissant rijke groep investeerders – onder andere BlackRock, Blackstone en Vanguard Group – nog meer geld wenst te verdienen.

    “Duurzame energie”, CO2-opslag, handel in emissierechten, een sprietje planten om je vliegticket te compenseren, enzovoorts, enzovoorts, zijn al even grote leugens. Zie het datacentrum bij Zeewolde. De wieken van windmolens zijn NIET recyclebaar.
    Voor de accu’s van EV’s worden lithium (de winning gaat via tot stoom verhit DRINKwater (!!), kobalt (met kinderarbeid in o.a. Congo) en andere zeldzame grondstoffen gebruikt waarvoor staatsgrepen worden gepleegd en oorlogen worden gevoerd.

    Het voorgaande wil niet zeggen dat ik vind dat men maar raak moet leven. Integendeel. Zoveel mogelijk regionale producten kopen (biologisch; liefst géén GMO, maar dat hebben we nauwelijks zelf in de hand), licht uitdoen in een vertrek waar je niet bent, dat zit allemaal van jongs af aan in mijn systeem ingesleten.

    Ik raad iedereen aan onderstaand artikel van Klaas van Egmond van 22 december 2021 in de NRC te lezen. Dat gat precies over de onderhavige problematiek.

    ‘Rutte IV maakt van economische groei een piramidespel’
    https://www.nrc.nl/nieuws/2021/12/22/rutte-iv-maakt-van-economische-groei-een-piramidespel-a4071833

    Like

   3. Het gaat in het artikel van het OOG, over aan het gas cq houtkachel, Alliantie en de gemeente Blaricum, en inwoners van Blaricum kunnen we dat vashouden, verder verwijs ik je naar het antwoord wat ik Fred heb gegeven

    Like

 2. VERLEENDE OMGEVINGSVERGUNNING Verbeeklaan 4 , 1261 CZ Blaricum ,, het vervangen van de bestaande kap en PLAATSEN VAN EEN SCHOORSTEEN . verzonden door Gemeente 6 januari 2022.

  Like

  1. Ja zag hem ook voorbij komen, dat heet meten met twee maten, door de gemeente Blaricum, particulieren eigenaren woningen wel een schoorsteen, huurhuizen Alliantie Gooi en Omstreken geen schoorsteen, maar gedwongen aan het Gas.

   Mischien wordt het tijd dat de belgemeentes opgaan in…. Groot Gooi en Eemland….. als dat mogelijk zou zijn, gewoon zoals het in de oudheid was, en dan een centraal bestuur. Je hoort steeds meer geluiden daarover in Blaricum, Huizen, Hilversum, dus mischien wordt die roep wel luid genoeg.

   Like

 3. Bomen kappen om op te stoken is een 19e eeuwse gewoonte waar we snel van af moeten. Houtstook geeft 2x meer CO2 als gas, 23% vd totale fijnstofuitstoot (RIVM) (= meer dan v t verkeer), naast benzeen, dioxines etc. Zgn eco kachels produceren veel ultrafijnstof, vergelijkbaar met asbest.
  Volgens het EPA(USA) is houtrook 10x kankerverwekkender als sigarettenrook. Google maar eens : houtrookvrij infographics

  Like

  1. Voor Fred
   Nee hoor geen 19 eeuwse gewoonte, in de middeleeuwen was heel Europa bedekt met oerbos wat gaandeweg is ingenomen voor land en tuinbouw, en we weten allemaal wat voor een probleem dit is nu in 2021/2022 wat CO2-uitstoot betreft.

   Gelukkig hebben Frankrijk en Duitsland en andere landen binnen Europa etc. nu zoveel productiebossen dat ze de eigen bevolking ruimschoots kunnen voorzien in hun behoefte aan hout. In Nederland is maar een produktiebos en dat is in Zeewolde, dus misschien alle boeren die nu veel grond hebben omscholen tot bosbouwers, voedselbos-boeren.

   Dan nog een kleinigheid. Een boom neemt Co2 en andere stoffen uit de bodem en lucht op, en stoot dat wat hij heeft opgenomen weer af als hij sterft of verbrand wordt. De boom zelf produceert geen Co2, hij ontvangt en hij geeft, daarom heet dat Co2 neutraal, een natuurlijk proces van onze vriendelijk vriend de boom.
   https://ecotree.green/nl/hoeveel-co2-neemt-een-boom-op

   Je hebt het verder alleen over uitstoot Co2, je hebt het niet over het produceren en vervoer uit verre landen van de fossiele brandstoffen, (Amerika, Rusland) dat alleen al geeft meer Co2 uitstoot, dan heel Nederland produceert aan Co2, en zelf nog meer. En dan komt de verbranding er nog bovenop.

   Dan hier nog hier een onderstaande link om je wat wegwijs te maken in houtkachel land
   https://stroomop.eu/nl/blog/2020-12-29-de-onderschatte-waarde-van-houtkachels-en-brandhout/

   En verdiep je in, de Europese Norm EN13240, de Duitse norm DIN+, BImSchV. Stufe 2 en al sinds zijn onstaan in 2009! – aan de ECOdesign norm die NU PAS DIT NIEUW JAAR 2022, in Nederland van toepassing is, wat dat betreft is Nederland een achtergebleven gebied, maar dat is nu dankzij de EU over.

   Genoeg info zo, om je in te lezen.

   ……Maar Fred heb je zelf geen pelletkachel in je woonkamer staan !?

   Like

 4. “Bomen kappen om op te stoken is een 19e eeuwse gewoonte waar we snel van af moeten.”

  Op zich mee eens. Het hangt er echter vanaf op welke schaal dat gebeurt. Houtsnippers uit eigen tuin is een ander verhaal dan biomassacentrales (en bijvoorbeeld met ethanol “verrijkte” benzines). Enig idee wat er met tuinafval gebeurt? Dat wordt echt niet voor compost gebruikt.

  Veel media en politici noemen CO2 “giftig”. Wat een onzin. CO2 maakt integraal deel uit van het eeuwigdurende proces van fotosynthese. CO2 is even voorwaardelijk voor de existentie van flora en fauna als water en zuurstof.

  Like

 5. Hallo Athie
  ‘We’ moeten langzaam vt gas af en naar zon, wind, aardwarmte. En zuiniger an. Niet naar het zwaar vervuilende opstoken van hout. Hout is wel hernieuwbaar maar niet duurzaam. De vervuiling is idioot veel. Steeds meer mensen zien dat. 2 uur stoken = met de auto naar Milaan rijden ( gefactcheckd door Volkskrant en NRC)
  Als je een boom v 50 jr oud omhakt en opfikt sta je op -50. Na 50 jaar sta je weer op nul. Die tijd hebben we niet.
  Hout = grondstof, geen brandstof. Houtbouw moet beton gaan vervangen. Van jouw zgn ECO kachels komt ook CO2, benzeen etc en ultrafijnstof. Dat is een soort asbest en superongezond. Als jij denkt dat dat niet zo is, heb je geen schoorsteen nodig denk ik. Veel mensen hebben last van houtrook.
  Als adviseur van het Luchtfonds pleit ik voor het recht van mensen op n beetje gezonde lucht en voor afsscaffen van houtstook. Over 30 jaar moeten kinderen vragen ‘ wat is dat gekke ding op de daken van oude huizen’.
  P.s. ik kende je vader en dat paard dat altijd uit de halve deur keek. Zó leuk

  Like

 6. Voor Ronald
  Je hebt gelijk, CO2 is niet giftig, maar als mens stoten we er veel te veel van uit. En sinds ik geboren ben zijn er 4 miljard mensen bij gekomen. Alleen al in Afrika komen er nog deze eeuw 3 miljard mensen bij.
  De opwarming heeft massale effecten. Op opwarming, voedselzekerheid, migratie, ontbossing, flora fauna vernietiging, verzuring oceanen, koraalriffen etc. Dit proces is in volle gang. Dus: kappen met kappen!

  Geliked door 1 persoon

 7. Aan Fred

  Niet de uitstoot van CO2 is het probleem, maar het massaal kappen van (oer)wouden t.b.v. biomassacentrales, t.b.v. de fabricage van bio-fuels en het toevoegen van ethanol aan benzines en t.b.v. veevoeders (bomen maken plaats voor maïs- en/of palmolieplantages).
  Je stelling “kappen met kappen!” onderschrijf ik daarom volledig, zo ook die over verzuring.

  Tot besluit – immers deze mooie fotoblog gaat niet over geopolitieke aangelegenheden – een stokpaardje van mij: als ons land echt “klimaatkampioen” wenst te worden, laat Rutte-IV die vele extra miljarden euro’s die aan het Ministerie van Defensie zijn toegewezen besteden aan nuttiger zaken en STOP onmiddelijk de Nederlandse deelname aan Amerikaanse interventie-oorlogen en aan NAVO-oefeningen, zowel om eocologische [*] als humanitaire redenen.

  Ter onderbouwing presenteer ik twee wetenschappelijke studies van het aan Brown University verbonden Watson Institute in het kader van het Costs of War Project:

  1)
  Pentagon Fuel Use, Climate Change, and the Costs of War

  Klik om toegang te krijgen tot Pentagon%20Fuel%20Use%2C%20Climate%20Change%20and%20the%20Costs%20of%20War%20Revised%20November%202019%20Crawford.pdf

  2)
  Creating Refugees: Displacement Caused by the United States’ Post-9/11 Wars

  Klik om toegang te krijgen tot Displacement_Vine%20et%20al_Costs%20of%20War%202020%2009%2008.pdf

  [*] Gisteren heb ik daar via EenVandaag Donald Pols van Milieudefensie op gewezen. Je pakt nl. meteen een hele keten aan toeleveranciers mee: ExxonMobil, Shell, Texaco, British Petroleum, Aramco, enzovoorts, enzovoorts.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s