De verwoeste Woensberg

Waar ooit op het Huizer gedeelte van de Woensberg de seizoenscamping stond, staat nu een aantal safaritenten, onderdeel van Landal Gooise Heide. Het had nogal wat ‘voeten en wortels in de aarde’ om de tenten zonder bomenkap (gemeente-eis) neer te zetten, maar het is gelukt. Het geheel oogt ontspannen en vriendelijk. Hoe anders is het …
woensberg tenten - 1

… op het Blaricummer gedeelte van de Woensberg. Daar is als een bezetene gekapt, als een idioot gegraven, als door dwazen de grond verzet en verschoven. Opdat er 60 bouwsels konden worden geplaatst, met de lachwekkende benaming ‘stacaravans’. Wie de wielen ziet, is visionair. De eerste bewoners zouden 1 januari jl. komen, is verschoven naar 1 maart, is verschoven naar 1 april a.s. (2023). Als de laatste bouwer/installateur/tuinman is verdwenen, zal het wel herfst zijn (2023).
Naar verluidt wil het ook niet zo erg met de aanvoer van elektriciteit, daarom zijn er grote gasreservoirs geplaatst … Om het allemaal nog wat goedkoper te maken.
Met Landal wil het eveneens niet zo best: deze organisatie heeft de eigenaar van al dit fraais laten weten het niet als zomerhuurhuisjes in exploitatie te gaan nemen: ze zouden te lelijk zijn, te dicht op elkaar staan, te weinig zon vangen. Misschien er dan maar een wijkje met sociale woningbouw van maken? En dat laten openen door minister Hugo de Jonge?

Gelukkig hadden we in archief nog een foto van een stacaravan uit 1908. Waaruit valt te concluderen dat het allemaal dus best meevalt …
stacaravan 1908

6 gedachten over “De verwoeste Woensberg

 1. Landal moet niet zeuren. Op het achterterrein staan de huisjes op een prima afstand van elkaar. Met name op het voormalige grasveld is het inderdaad een beschamende hutje-mutje vertoning. Onbegrijpelijk dat daar nou niemand over nagedacht heeft. Maar ja … wederom ambtenaren in optima forma. Met een beetje mazzel is die oorlog 1 april voorbij en dan gaan de Oekraïners weer naar huis 😉

  Like

 2. De naam caravan is afkomstig van het Arabische woord karawan (karavaan). Een karavaan was een reizende groep mensen die gezamenlijk door de woestijn reisde om zich te beschermen tegen de gevaren van rovers. Dat geeft de situatie aardig weer.
  Deze karavaan is weliswaar tot staan gebracht, maar deze woningen hebben weinig van uitstaande met de gangbare betekenis ‘sleurhut’ met wieltjes.
  Dit wordt natuurlijk gewoon het woonwijkje Sint Juttemis. Alleen.. als niet hier, waar moeten die mensen dan heen..

  Like

  1. @ Fred
   Op zich etymologisch correct en toch twijfel ik. Plausibeler lijkt dat “car-a-van” taalkundig, maar ook letterlijk, een samenstelling is van twee Amerikaanse woorden, c.q. voertuigen: een auto (“car”) en een bestelbus/personenbusje/aanhanger (“van”). Het is een gelede combinatie van voertuigen.

   Stacaravan is inderdaad een lachwekkende benaming.

   Like

 3. Beste Peter,

  De verwoeste Woensberg valt nog wel mee.
  Laten wij ons eens meer verplaatsen in wat deze mensen hebben meegemaakt.
  Ik ben iemand die echte vluchtelingen wil opvangen.
  Hoe is deze besluitvorming tot stand gekomen?
  In Huizen ligt een schip in de haven en ik gun deze mensen een warm welkom.
  Ik wandel daar af en toe en altijd vriendelijke groeten over en weer.
  In Blaricum is er genoeg ruimte om op deze plek deze mensen te laten wonen.

  Laten wij als nette mensen deze mensen gewoon een warm welkom heten.

  Zou ons sieren.

  Hendrik-Jan Kamerbeek

  Oog: er is geen enkele reden om de a.s. bewoners geen warm welkom te geven. Dat sluit niet uit dat de Woensberg verkloot is en dat het nobele project – met hetzelfde doel – heel anders had kunnen worden (en moeten worden) aangepakt.

  Like

 4. Ik ben voor opvang medeburgers uit de Ucraine. Ik ben tegen vernietiging van de leefomgeving van Fauna die daar altijd hun biotoop hadden. Binnenkort sluiten de deuren van het ziekenhuis op Crailo . Gemeente Blaricum zit in de club die het dan voormalige ziekenhuis gaan herinrichten met mede het terrein er om heen voor andere doelen . Echter het Omgevingsloket zal niet zo snel en gretig ontheffingen toestaan aan Blaricum voor sloop,of grootschalige renovatie . Dit pand zou op korte termijn medeburgers uit de Ucraine kunnen herbergen . Ruime ,goed geoutilleerde kamers . Moderne goed uitgeruste keukens met keukenattributen . Energievoorzieningen zijn aanwezig Een dokterspost kan ingericht worden. Apotheek nu nog aanwezig,kan voorlopig blijven .. Goed openbaar vervoer . Genoeg ruimte om schoolvoorzieningen in te richten v.d. kinderen . EN Blaricum moet verplicht worden om de Woensberg te herstellen .Houtwallen weer terugbrengen ,dezelfde hoeveelheid bomen en struiken terug ,het glooiende landschap van eens nog niet zo lang geleden . Reactie van Maria Catharina Piel .

  Like

 5. Fijn om te lezen dat er mensen zijn die bezorgd zijn over de natuur op de woensberg, jammer dat het altijd stil blijft over de andere groepen die niet het beste voor hebben met de woensberg, vanaf september zijn er dagelijks groepen jongeren actief om daar hun vuurwerk af te steken omdat ze weten dat er toch geen handhaving is(neem is een kijkje bij de vijver onderaan de woensberg het ligt daar daar bezaaid met vuurwerk afval, dan hebben we een paar fanatieke motorcrossers die graag een rondje woensberg doen , dan worden er in de weekenden vaak tochten uitgezet voor mountainbikers waar grote groepen op afkomen die dwars door bossen crossen,.
  nu op het terrein waar de Oekraïners komen zijn de hoveniers druk bezig zijn om het terrein weer te herstellen, word het aan de andere kant van het richting de weg alleen maar verder vernield door deze bovengenoemde groepen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s