Hofjes worden betere hofjes

Woensdag jl. vond er op het gemeentehuis een informatiebijeenkomst plaats over de zgn. hofjes. Dat zijn vier locaties in Blaricum-Dorp (Verbindingsweg, Ludenweg, Polweg en Hazeleger/Oude Renbaan) waar woningen staan die eigendom zijn van de Alliantie. Deze woningcorporatie had al eerder het plan opgevat om op genoemde locaties nieuwbouw én meerbouw te gaan realiseren. Van gemeentezijde zou toenmalig wethouder Boersen daarvoor in 2017 eigenmachtig met een ‘prestatieafspraak’ het licht op groen hebben gezet.

DCIM101MEDIADJI_0161.JPG

Verbindingsweg. (‘Paalhofje’)

De uitgewerkte (en nadien bijgestelde) plannen van de Alliantie bleken bij herhaling niet te passen binnen de stedenbouwkundige randvoorwaarden van de gemeente. Tevens bleek uit diverse vormen van burgerparticipatie het draagvlak bij buurtcomité’s en omwonenden gering. En voorts zijn er in de afgelopen jaren veranderingen opgetreden in marktprijzen en in de opvattingen over ‘seniorenwoningen’ en ‘nultredenwoningen’.

Op grond van het negatieve advies van de gemeente aan de Alliantie is besloten de plannen voor nieuwbouw en meerbouw los te laten en de koers te verleggen naar isoleren en verduurzaming. Voor Hazeleger/Renbaan (omdat het daar niet om een ‘hofje’ gaat, maar om twee apart van elkaar staande blokjes van drie woningen, zie twee foto’s hieronder)) zal nader worden onderzocht of het stedenbouwkundig en financieel haalbaar is daar wél te slopen en dan niet zes maar tien woningen terug te bouwen.  Daarmee zou dan ook en alsnog de voorraad sociale woningen kunnen worden vergroot.

Van ‘er is weer gebogen voor verzet’ – zoals ex-wethouder en nu raadslid Boersen onlangs in een dagblad mocht melden – is geen sprake. Wel van een uiteindelijk normaal democratisch proces.

polweg - 1

Polweg.

• Concrete informatie over de ‘hofjes’:

– isoleren en verduurzamen: dus geen verbouwingen, footprint blijft ongewijzigd

– geen buitenbergingen, geen hagen of hekken (maar bewoners kunnen dat evt. doen binnen regelgeving), geen extra parkeerplaatsen

– energielabel moet B of beter worden

– eerst zal een ‘jaar rond flora- en fauna-onderzoek’ worden uitgevoerd: te starten in maart 2024, en daarvan bevindingen in maart 2025; daarna start met werkzaamheden die mogelijk in de zomer van 2025 worden afgerond

– een deel van de woningen zal primair worden aangeboden aan senioren

– de woningen blijven vanaf nu tijdelijk verhuurd, geen leegstand.

ludenweg - 1

Ludenweg. (‘Ludenhofje’)

Indringend is ter tafel gebracht dat er voor drie woningen aan de Verbindingsweg een monumentenstatus is/zou zijn c.q. ooit was. Aan de gemeente is gevraagd om daar vóór de start van de werkzaamheden uitsluitsel over te geven.

Even indringend is met betrekking tot Hazeleger/Oude Renbaan gesteld dat nieuwbouw en meerbouw aldaar niet de steun van omwonenden en buurtcomité’s zal krijgen.

Toegezegd is dat gemeente en de Alliantie duidelijk over de plannen zullen blijven communiceren. 

///

3 gedachten over “Hofjes worden betere hofjes

  1. Omgevingsdienst Noord-Holland Noord heeft op 5 Januari 2022 in een lange briefing ,met motivaties onderbouwd Woningbouwvereniging De Alliantie medegedeeld dat zij GEEN ontheffing krijgen inzake artikel 3.3 en 3.8 van de Wet natuurbescherming in dit geval o.a. woningen a.d. Verbindingsweg te slopen . Sloop van deze woningen is toen al geweigerd . Een interessante briefing van 12 Aviertjes . Voor de echte natuurliefhebber ZAAKNUMMER OD. 300244 . Betreft weigeren aanvraag ontheffing Wet natuurbescherming Locatie woningbezit van de Alliantie ,Blaricum en Huizen . Reactie van Maria Catharina Piel .

    Like

  2. Beetje jammer dat alle tijdelijke bewoners (starters) niet werden uitgenodigd voor deze plannen en alle 6 overgebleven vaste bewoners en de buurt dan mogen bepalen wat er in deze hoge woningnood moet gebeuren (input).
    Helaas zijn de starters blijkbaar weer kind van de rekening. Terwijl er nu met deze woningen volop kansen liggen om nu ook eens de starters te helpen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s