Kunststofdorp?

Statenkamer – en andere locaties met huurwoningen van De Alliantie: deze woningcorporatie wil circa 88 woningen in Blaricum-Dorp renoveren en energiezuiniger maken. Daarbij zouden oorspronkelijke onderdelen zoals houten kozijnen, houten ramen en in sommige gevallen ook de houten dakkapellen worden vervangen door onderdelen van kunststof. De bezorgdheid die hierdoor is ontstaan heeft betrekking op een vermindering van het karakteristieke van de Alliantie-woningen, plus de kans dat hierdoor allerlei aanvragen voor het gebruik van kunststof zullen of moeten worden toegestaan. Waardoor stilaan Blaricum-Dorp zal verworden tot kunststofdorp. De bezorgdheid is inmiddels door betrokken bewoners aan het College van B&W kenbaar gemaakt. Wat de voor dit project opgetuigde ‘klankbordgroep’ van de plannen vindt, is alhier onbekend.

11 gedachten over “Kunststofdorp?

 1. Nu heb je over huur woningen wat denk je van al die eigen woningen. Daar zit ook kunststof in en dan al die zonnepanelen op de daken.. Ik ben al blij dat mijn huurwoning gerenoveerd gaat worden. Dan maar kunststof dan blijven er tenminste nog bossen overeind.

  1. Gelukkig is aardolie een van de grondstoffen voor kunststof… en komen er bij de productie veel broeikasgassen vrij… stuk mileuvriendelijker dan een boom die je kunt herplanten???

   Maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat er wat betreft milieu-impact weinig verschil is tussen hout en kunstofkozijnen. Of het mooi is, is een tweede.

 2. Tja en dan hebben we nog steeds niet iets gelezen of gehoord over het plan om de ca 30 seniorenwoningen in ons dorp te renoveren of eventueel te slopen. Misschien gooi ik nu wel een knuppel in het hoenderhok…..

 3. Al die vervangingsdrift onder het mom van ‘energiezuinig’, ‘duurzaam’, ‘CO2-neutraal’ en ‘vergroening’ – hetgeen het vaak allerminst is; denk aan biomassacentrales – kan ik louter verklaren vanuit achterliggende economische motieven met de bijbehorende verdienmodellen. Mij is altijd bijgebracht: je vervangt pas iets als het echt stuk of onveilig is.

  1. Dat kan jij wel zeggen maar als je in een koud huis woont en de stookkosten rijzen de pan uit en niet warm te krijgen is, het houtwerk is echt slecht, dus als je niks zinnigs kan zeggen kan je beter niets schrijven

 4. De Welstandsnota v.d. gemeente Blaricum geeft aan dat bij voorkeur houten kozijnen en houten dakkapellen gebruikt moeten worden . En zeer terughoudend met kunststof .. De betreffende 88 woningen zijn karakteristiek door hun ligging en door de originele materialen . De Alliantie wil de oorspronkelijke materialen verwijderen zoals op de Statenkamer de dakkapellen in hun geheel weghalen en kunststof kapellen op de daken zetten . Dit is geen terughoudend beleid. Als de gemeente Blaricum deze plannen goedkeurt is dit een grote aantasting van de karakteristieke waarde van zowel de woningen als van het Dorp . Behalve die 88 woningen moet je elke aanvraag volgend goedkeuren . Ja inderdaad , een KUNSTSTOF Dorp . Reaktie van Maria Piel .

 5. Je heb mensen die altijd wat te zeiken hebben wordt er eindelijk wat gedaan. Ik zit ook ln de klankbord groep en drie vergaderingen kan Maria Piël alleen over haar woning praten. Er moeten 88 woningen verduurzaamd worden. Dan doet ze toch lekker niet mee, wij zijn blij dat we het eindelijk een warm huis krijgen. ik zit ook in de klankbord groep en ik praat over alle huizen en niet over alleen mijn huis. Het is nooit goed alle vergaderingen wat te zeiken wordt er wat gedaan weer niet goed lekker niet mee doen Maria. Tegenwoordig is kunstig niet van hout te onderscheiden en spaart een hoop bomen uit. grt Fred van dijk

  1. Beste Fred, ik denk dat, Maria wil ook graag haar huis verduurzaamd, dak, spouwmuur, en kruipruimte geïsoleerd, dubbele beglazing,etc zodat ze niet stook voor de buitenlucht, maar ze wil geen kunstof, maar houten kozijnen en dakkappel, iedereen heeft recht op zijn of haar mening en dat is haar mening. En zij praat niet alleen over haar huis, maar over alle woningen die beeldbepaalend zijn of in beschermd dorpsgebied liggen, wil jij kunstof, wil zijn hout, je hebt dat gewoon te respecteren van elkaar.
   Welstand Blaricum heeft een beleid, waar ze zich aan dienen te houden, en laten we hopen dat ze dat ook doen voor de huizen van de Alliantie en andere woningbouw verenigingen in Blaricum oude dorp.

   1. Helaas heb ik andere ervaringen in de klankbordgroep. Ik respecteer best haar mening, maar in plaats van het belang van 88 te verduurzamen woningen, wordt door Maria alleen over de Statenkamer gesproken. Wij wachten al heel lang op een comfortabel en verbeterde, tochtvrij en veilige woning. Wij zijn blij dat de Alliantie nu eindelijk eens in actie komt. Woningbouwvereniging Gooi en Omstreken hebben al jaren geleden de woningen in Blaricum en de Bijvanck verduurzaamd. Daarbij is kunststof niet van hout te onderscheiden en scheelt heel veel bomen. De woningen blijven karakteristiek!

 6. Vandaag de dag kan een kunststof kozijn, deur of dakkapel zo goed als niet te onderscheiden zijn van een houten variant. Probleem is echter dat die uitvoeringen duurder zijn dan standaard oplossingen. Een hoe groot is de kans dat b.v. een Alliantie kiest voor een duurdere oplossing voor 88 woningen ? Los daarvan scheelt de kunststof variant enorm veel onderhoudswerk en is het dus op de lange termijn vele malen goedkoper én duurzamer.

  1. Wat een onzin, kunstofkozijnen vergt ook onderhoud, elk jaar schoonmaken en dan nog een in de wax zetten, dan gaan ze 30 jaar mee, en moeten er nieuw in.
   Kunstof kozijnen wordt gemaakt van aardolieproducten, die productie is niet milieu vriendelijk. En dan het onderhoud en de korte levensduur en de chemische afval, nee voorlopig is er nog geen alternatief voor hout.
   Een houten kozijn, voordat het hout een kozijn was, heeft hij de boom dus, gezorgd voor het opnemen van CO2, maak je van de boom een kozijn, dan plant je een nieuw boom, die tijdens zijn groei weer zorgt voor opname CO2. En de levensduur van een houten kozijn, bij een goede verzorging eenkeer in de 4 a 5 jaar, kan wel 100 jaar mee als het niet langer is, kijk maar naar onze monumenten. Dus uiteindelijk is een houten kozijn duurzamer en minder milleu belasten, dan een kunstofkozijn, en dus ook nog eens op de langduur goedkoper.

Geef een reactie